Дюната на плаж "Смокиня", която бе разорана от багер през януари, е безвъзвратно унищожена. Заключението е на назначената по случая полицейска експертиза, съобщи бТВ. Става дума за природното облазувание, което бе изравнено, а собственикът й Иван Нончев е обект на прокурорско разследване. Според данните към момента той е наел хора с багер срещу 1000 лв. да премахнат дюната, защото му пречи на изгледа към морето от караваната. 

Месец и половина след интервенцията на плажа вятърът е натрупал малко повече пясък и е заличил следите от машината, но дюна няма, става ясно от репортажа на телевиията. Полицията обаче още не е установила собствениците на три каравани, незаконно вкопани в пясъка. Проверката е удължена до края на март.

Неотдавна заради казуса екоминистърът Нено Димов излезе с идея, която по думите му е подкрепена със законова възможност. А именно - собственикът на терена да бъде задължен да възстанови природното образувание. Самият министър призна, че това досега не е правено. Тогава експертизата още не беше факт и въпреки това не беше ясно как точно се възстановява дюна. Вече е ясно от експертизата, че дюната е безвъзвратно изчезнала. 

Приключила е и проверката на Министерството на туризма за нови случаи на увредени дюни по Черноморието. Нарушения обаче не са констатирани, въпреки че екипи на ведомството били обходили всички плажове с регистрирани дюни.