Българският евродепутат Николай Бареков се опитал да се представи за наблюдател от Европарламента на изборите в Молдова в неделя, съобщи "Политико".

По тази причина Европарламентът обяви, че праща своя собствена делегация за вота в бившата съветска република. Той публикува имената на петима души с изричното уточнение, че никой друг освен тях няма мандат да заема позиция или да изразява мнение от негово име.

Заедно с Бареков наблюдатели в Молдова се опитали да бъдат още трима евродепутати.

Европарламентът обнародва своето съобщение, след като Централната избирателна комисия в Молдова публикува списък с четирима евродепутати, които ще бъдат наблюдатели на вота в неделя.

Според "Политико" най-малко трима от самозванците (без Бареков) били свързани с молдовския бизнесмен Игор Шор, обвинен в банковата измама на века в Молдова в размер на 30 милиона долара. Това са италианецът Фулвио Мартушиело от Европейската народна партия (ЕНП), австрийката Барбара Капел от крайнодясната Партия на свободата в страната си и румънецът Константин-Лауренциу Ребега от групата на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ).

На тяхно място ЕП праща петчленна делегация от петима депутати. В нея влизат германците Ребека Хармс и Йоахим Целер, румънците Моника Маковей и Мариан-Жан Маринеску, както и чехът Мирослав Похе.

При това Мартушиело и Капел помагали в предизборната кампания на Шор. Точно днес пък групата на Европейските консерватори и реформисти в Европарламента е трябвало да обсъди дали да допусне в своите редици неговата партия.

През юни 2017 г. Шор бе осъден в Молдова на 7 години и половина затвор за измама в размер на 300 милиона долара. Тя е част от гигантска схема, в резултат на която изчезнаха 1 милиард долара от три от най-големите банки в страната. Шор твърди, че е невинен. Той все още е на свобода, докато се изчаква решението на Апелативния съд.

Според разследване на консултантската група Kroll обаче Шор също е замесен в кражбата на века в една от най-бедните страни в Европа.

И в други случаи Европарламентът е имал проблеми с наблюдателски мисии. През 2001 г. неакредитирани евродепутатиобявиха за“свободни, честни и демократични“ изборите в Азербайджан, докато от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) установиха масови нередности при гласуването.

Преди месец ЕП внесе промени в правилата на наблюдателските си мисии. Според тях всяка неофициална група „трябва да бъде напълно прозрачна и не трябва да се ангажира с каквито и да било действия, които биха могли да доведат до смесване с официалната дейност на Парламента и неговите органи“.

„Те не могат да организират мероприятия в трети страни, съвпадащи с мисия на официален орган на ЕП, включително официална делегация за наблюдение на изборите“, пише в правилника.

Бареков: Не съм в никакви списъци

„Не съм в никакви списъци за наблюдатели на изборите в Молдова, освен ако някой не е злоупотребил с личните ми данни. В момента съм в Рим, после заминавам за София, а оттам - за Вашингтон“, заяви Бареков пред Клуб Z.

Той допълни че е бил в бившата съветска република миналия октомври по линия на АКРЕ, без връзка с изборите в Молдова.

„Процедурата да станеш наблюдател на ЕП е дълга и сложна и аз със сигурност не участвам в нея“, добави евродепутатът.