Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и британската премиерка Тереза Мей дадоха коренно различни мнения относно евентуалното удължаване на срока на „Брекзит“.

Двамата говориха в края на срещата на върха между ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД) в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Според Туск забавянето на „Брекзит“ за след насрочената дата 29 март би било разумно решение, тъй като няма мнозинство в британския парламент, което да одобри споразумение.

„Смятам, че в ситуацията, в която се намираме, удължаването би било разумно решение, но премиерката Терема Мей все още вярва, че ще може да избегне този сценарий“, каза той на пресконференция.

Двамата разговаряха вчера. Според председателя на Европейския съвет те са обсъдили законовия и политическия контекст на срока на преговорите за „Брекзит“, който изтича на 29 март.

„За мен е абсолютно ясно, че няма мнозинство в Камарата на общините, което да одобри сделка. Ще бъдем изправени пред алтернативен, хаотичен „Брекзит“ или удължаване на срока“, изтъкна Туск.

И допълни:

„Колкото по-малко време има до 29 май, толкова по-голяма е вероятността от удължаване. И това е обективен факт, а не наш план или наша цел.“

Тереза Мей обаче заяви, че удължаването на срока на „Брекзит“ няма да породи споразумение и само забавя голямото решение.

„Това, което прави то, е точно това, което означава думата „забавяне“. То само забавя момента, в който стигате до това решение. И мисля, че всяко удължаване на срока на действия на член 50 в този смисъл не адресира въпроса“, посочи британската премиерка.

В разговорите си с европейските лидери тя имала усещането за решителност да бъде намерен начин, който да поволи на Великобритания да напусне ЕС плавно и организирано, със сделка“, добави Мей.