Европейският съюз и Украйна ще отложат прилагането на споразумението си за свободна търговия до края на 2015 година по настояване на Русия, съобщиха днес еврокомисарят по търговията Карел Де Гюхт и руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Европа обаче ще продължи автономните си мерки за разширен достъп на украинските стоки до нейния пазар през посочения период. Страните се договориха през него да преговарят на министерско и експертно равнище как да успокоят руските притеснения от конкуренцията на европейски стоки и услуги на украинския пазар и въвеждането на стандарти, които биха затруднили нейния износ.

"Комисията е готова, в случай че Украйна ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС, да предложи допълнителна гъвкавост," се казва в съобщение на Европейската комисия. "Такава гъвкавост ще се състои в отлагане до 31 декември 2015 година на временното приложение на споразумението за свободна търговия като продължат автономните търговски мерки на ЕС в полза на Украйна през този период".

До сделката се стигна след разговори между Де Гюхт, Улюкаев и украинския външен министър Павло Климкин днес след обяд в Брюксел. За да се приложи тя, трябва да я одобрят държавите-членки на ЕС и Европейският парламент.

Очаква се той и украинският парламент да ратифицират във вторник споразумението за свободна търговия едновременно другата седмица. То трябваше да започне да се  прилага временно, докато текат задължителните ратификации в 28-те държави-членки на ЕС. Този процес може да отнеме от три до пет години, каза Де Гюхт.

"Предлагаме на страните 15 месеца да помислят, да поставят на масата проблемите, които виждат и да се опитат да намерят решения", каза Де Гюхт. "Виждам това като градивен елемент, който ще е полезен за бъдещия мирен процес".

Улюкаев заяви, че страната му няма да предприема ответни търговски мерки, с които беше заплашила Украйна, докато тя и ЕС спазват условието да не прилагат споразумението през уговорения период. В противен случай Русия ще наложи значителни мита на 144 позиции от украинския износ за нея, които представляват 27 на сто от него, каза той.

Спирайки се на главните руски претенции, Улюкаев посочи, че Русия иска ЕС и Украйна "временно да се откажат от либерализацията на митата за най-чувствителните позиции". Тя настоява още украинските предприятия да са свободни да избират, дали в производството си за износ да спазват европейските или руските стандарти. Русия възразява и срещу клаузите по фитосанитарния контрол и митническата администрация. "Пето -енергетиката: Бихме желали споразумението да не засяга интереси на страни, които вече са сключили договори", каза Улюкаев. 

"Винаги съм смятал, че няма фундаментални проблеми за Русия в споразумението за свободна търговия", каза Де Гюхт.

След подписването на споразумението от ЕС и Украйна на 27 юни съюзът даде свободен достъп до пазарите си на украински внос за 500 милиона евро до 1 ноември 2014 г. Комисията ще предложи този срок да бъде продължен до края на 2015 година. Де Гюхт призна, че това ще предизвика критика от държавите-членки и бизнеса, защото през това време техния износ и инвестиции няма да имат достъп до Украйна. В същото време украинският износ за ЕС се е увеличил с 14 на сто.

"Ситуацията е сложна, имате ситуация на война там," каза той за Украйна. "Ако това може да допринесе да намалее натискът,...мисля, че е нещо добро," каза той.

"Петнадесет месеца не са краят на света," добави комисарят. "Разбира се, това ни струва пари, но предпочитам да го направим, вместо например да харчим пари за оръжия".