Министър-председателят Бойко Борисов поиска Турция да се извини на България за изявлението на външния си министър, че е повлияла на българското Народно събрание при приемането на Закона за вероизповеданията.

В изявление предадено от Българската национална телевизия Борисов характеризира думите на Мевлют Чавушоглу като "лош сигнал и лошо възпитание".

Борисов говори по темата след среща на министър-презседателите на България, Гърция, Румъния и Сърбия в Букурещ днес.

"Никак не ми е приятно това, което са казали там. На Балканите намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда големи конфликти. Така че се надявам те да поднесат извиненията си",  каза българският премиер.

По рано днес турският посланик у нас беше призован във външно министерство и му беше обяснено, че "приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи", предаде БНТ.

Изказването на Чавушоглу беше окачествено като неприемливо.

Посланик Хасан Улусой е заявил, че думите на Чавушоглу са били извадени от контекста и представени погрешно и че министърът в никакъв случай не е желаел да се намесва във вътрешните работи на България.

Улусой е уверил, че Турция не е имала намерение да обижда България или да влияние върху законодателния процес в нейния парламент.

 

Пръстен на свързаност

 

Създаването на "пръстен за свързаност" между четирите страни е било обсъдено на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия днес в Снагов край румънската столица Букурещ. Това съобщи на общата пресконференция след срещата гръцкият премиер Алексис Ципрас, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.
Този пръстен в южната си част ще включва Северна Гърция, в източната - свързаността между Гърция, България и Румъния, в северната - връзката България - Румъния - Сърбия, а в западната ще свързва Гърция и Сърбия през Северна Македония.
Ципрас подчерта, че това е важна инфраструктура, която ще ускори търговията между четирите страни, както и международната търговия, и ще облекчи придвижването на гражданите. Гръцкият премиер уточни, че става въпрос за телекомуникационна инфраструктура, високоскоростни пътища и за енергийни трасета.