СТРАСБУРГ— Комисиите по бюджет и бюджетен контрол на Европейския парламент ще изслушат българската кандидатка за комисар Кристалина Георгиева на 2 октомври от 14,30 до 17,30 часа българско време в Брюксел, според предварителен график обявен днес от администрацията на парламента.

Публичните изслушвания на останалите 26 кандидати за комисари ще се проведат също в Брюксел от 29 септември до 7 октомври включително. Могат да се гледат пряко в интернет по сателитния канал на европейските институции.

На 8 октомври парламентарните комисии и политическите групи ще обсъдят резултатите от изслушванията на закрити заседания. Ден по-късно лидерите на парламентарните групи и председателството на парламента ще решат, дали могат да поставят на окончателно гласуване състава на цялата комисия. Предварителните дати за това са 22 или 23 октомври, на следващата пленарна сесия на парламента в Страсбург. Вотът  ще бъде предшестван от дебат.

Докато одобрението на председателя на комисията изисква абсолютно мнозинство в тайно гласуване, одобрението на комисията ан блок изисква обикновено мнозинство в явно гласуване.

Изслушванията ще стават в една или повече от ресорните комисии на парламента, съответстващи на портфейла на комисаря. Възможно е в изслушването на Георгиева да вземат участие и представители на правната комисия.  Решението, дали кандидатът е издържал препитването в комисиите вземат участващите в тях координатори на политическите групи в парламента. Ако между тях липсва съгласие, председателят на парламентарната комисия може да свика заседание на пълния й състав и да подложи въпроса на гласуване.

Кандидатите за комисари до 26 септември трябва да отговорят на по пет писмени въпроса от евродепутатите: Два общи (за своята професионална компетентност, независимост и почтеност) и три специални (свързани с конкретни въпроси от полето им на отговорност). На самото изслушване депутатите ще ги препитват по целия „конспект“ на досието им, както и по професионалното и политическото им минало.

В изслушванията на предните две комисии Италия (2004 г.) и България (2010 г.) трябваше да сменят своите първоначални кандидати Роко Бутильоне и Румяна Желева. Очаква се на агресивни изслушвания сега да бъдат подложени кандидатите на: Словения - Аленка Братушек, досегашна министър-председателка непопулярна в родината си и обвинявана, че се номинирала сама за член на следващата Еврокомисия; Унгария – Тибор Наврачич, външен министър и близък съратник на премиера Виктор Орбан, често критикуван  за недемократично законодателство, Испания – Мигел Ариас Канете, евродепутат и бивш министър на земеделието, когото обвиняват за сексистко изказване след телевизионен дебат с опонентка, Великобритания – Джонатан Хил, бивш председател на Камарата на лордовете, когото социалистите приемат като твърде евроскептичен, за да бъде комисар. Критици сочат и че в миналото Хил е бил лобист.

Юнкер номинира Братушек за своя заместничка по енергийния съюз, Наврачич – за комисар по културата, образованието, младежта и гражданството, Канете –за комисар по енергетиката и климата и Хил – по капиталовия пазар, финансовите услуги и стабилност.

Евентуална необходимост от подмяна на кандидати за комисари означава нови изслушвания, което би отложило гласуването на цялта комисия. Мандатът на сегашната изтича на 31 октомври.