Да кръстосаш мечове с безмилостния руски президент Владимир Путин не е за нежни души. Подобен сблъсък може да доведе до затвор, но това е добрият вариант - ако го сравним с възможността да бъдеш отровен от нервнопаралитичен газ или радиоактивен полоний.

Това отбелязва Виджай Махешвари в материала си в "Политико" за автора на СталинГулаг и един от най-яростните критици на Путин.

Александър Горбунов страда от неличима спинална мускулна атрофия и е прикован към инвалидната количка до края на живота си. Той е като руска дисидентска версия на Стивън Хокинг. 27-годишниятГорбунов, който публикува в Туитър под провокативното СталинГулаг @StalinGulag, отново начин да се предизвика Кремъл - вече има над милион последователи в социалната мрежа и близо половин милион на частния си канал в Телеграм.

През 2017 г. архиврагът на Путин Алексей Навални обяви Горбунов за "най-важния политически колумнист" в Русия. Младият автор от години блогваше, но анонимно. Той разкри самоличността си едва през май тази година, реши се на тази стъпка след като Кремъл атакува семейството му. През април майка му имаше посещение от полицията в Махачкала, столицата на Дагестан. Там Горбунов е роден и израсъл преди да се премести преди пет години в Москва. Полицията го обвинява в телефонен тероризъм, като твърди, че от джиесема му са отправяни фалшиви бомбени заплахи. 

Всички тези опити за сплашване накараха Горбунов да проговори, той реши, че като е в светлината на общественото внимание, за властите в Москва ще бъде по-трудно да тормозят семейството му. Оказа се прав: обвиненията срещу него мистериозно бяха оттеглени, след като той се появи по руска телевизия и имаше статии за него в големите руски вестници.

Горбунов все още е на свобода. Въпреки че през март бяха приети нови рестриктивни закони, според които критикуването на властта е престъпление, той продължава да туитва и да атакува властта. 

Ето и как Махешвари описва срещата си с Горбунов:

"Срещаме се в лъскавото предреволюционно "Кафе Пушкин" в Москва. Очаквам СталинГулаг да е внушителен като се има предвид неговата онлайн персона, но той е дребен, почти потънал в своя инвалиден стол. Но гласът му е твърд и силен, дръзкият му поглед и козята му брадичка му ала Троцки говорят за бунтовен дух."

Виждаме се в средата на юни, след историческа победа за свободата на словото в Русия. Журналистът от руския опозиционен сайт "Медуза" Иван Голунов, което беше арестуван и бит по обвинения за разпространение на наркотици, неочаквано е освободен след масови протести, а в защитата му се включиха даже и прокремълски медии.

Тази победа окрили руското гражданско общество.

Питам Горбунов дали се чувства по-сигурен след освобождането на Голунов, в отговор той само свива рамене и потъва в инвалидната си количка.

"Това е малка победа за гражданското общество, признава той неохотно. - Но системата все още е същата, не се е променила."

Свива малките си ръце в юмруци и обяснява, че полицията е арестувала стотици и е била хора, които са участвали в протести и след освобождаването на журналиста.

Той е туитвал за полицейската бруталност: "Типична почивка в Русия - полицейски камионетки, полицаи, арести", става дума за протест в Деня на руската независимост, 12 юни.

Горбунов не участва лично в демонстрациите, като казва, че неговият протест е в интернет. Това е лесно обяснимо като се има предвид неговото крехко здраве и затруднено придвижване. Освен това той не е дисидент или политик на пълен работен ден - за разлика от повечето критици на Путин.

Има нелоши доходи като търгува с ценни книжа и криптовалути от московския си апартамент, а трима асистенти му помагат за дневните му нужди. Той туитва, докато чака раздвижвания на пазарите.

Въпреки че печели добре, не се задоволява с комфорта и не спира да критикува властта.

"Защо", питам аз.

"Винаги съм се интересувал от политика, а СталинГулаг е блог, не е проект. Пиша за това, което ме тревожи и притеснява в Русия"

И добавя с убеждение: "Ако всеки си трае, нищо няма да се промени".

Горбунов е роден през 1992 г., "милениум" (застарял, шегува се той) и подобно на много руснаци от това поколение е напълно наясно какво се случва в Ню Йорк или Лондон, смята, че живее в свободен, глобализиран свят.

"Затова и руското правителство планира да наложи контрол на интернет, казва той. - Управляващите са наясно, че тяхната пропаганда не действа спрямо хората, които са в глобализираните социални медии".

Според него затова и управляващите полагат усилия, за да възродят интереса към брутален диктатор като Сталин. "Те нямат визия за бъдещето, така че искат хората да спорят за миналото. Това е по-лесният за контрол наратив", смята той.

За да има някаква промяна, трябва да мине поне още едно поколение, смята Горбунов.

Дори и Путин да се оттгели през 2024 г., критикът му не е убеден, че наследникът на сегашния руски президент ще поведе страната във вярната посока.

"Всички се тревожим какво идва след Путин, никой не знае смяната за добро или за лошо ще е", обяснява той.

Въпреки големия си песимизъм, Горбунов няма намерение да напуска Русия. Павел Дуров, собственикът на Телеграм, който е в изгнание, наскоро му се обадил и му предложил помощ, ако реши да емигрира, но Горбунов му отказал.

"Роден съм в Русия, родителите ми са родени тук, както и бабите и дядовците ми. Това е моята страна и нямам намерение да я напускам", казва той.

Прави пауза и добавя: "Бих спрял да я критикувам тогава. Не мисля, че е честно да си критичен към страна, в която не живееш".

Разговорът приключва и двама от неговите асистенти носят стола му надолу по стълбите, защото в най-прочутото кафене на Москва няма рампа за инвалиди. На раздяла той ми казва:

"Има руски израз, за който мисля всеки ден - "Надеждата умира последна".