Ако някой американец реши да направи разобличителен документален филм за пагубното руско влияние в България с истории, интервюта и кадри с Делян Пеевски, Сотир Цацаров и да речем Асен Йорданов от сайта „Бивол”, вероятно ще се получи нещо, което си струва да се види.

Ако допълнително включи Симеон Сакскобургготски, няколко охранители от „Ипон“, избягал в Америка руски шпионин, една странна жена (Беновска) и румънската прокурорка Моника Маковей, Бойко Борисов и кмета на Елин Пелин – все още има някакви шансове да не се получи пълна каша.

Освен всичко това, в своя филм „Сенките на София” американският документалист Кевин Бут е вкарал също и хора от "Протестна мрежа", пияни холандци на Слънчев бряг, Путин и Надежда Толоконникова, арх. Георги Стоилов и Чинията на Бузлуджа, кукерско шествие, контрабандата на цигари и „Ало,Ваньо” (които все пак са отделни случаи)

Но и това не е всичко – ще чуем за Костинбродската афера и ще видим събаряне на къщи в ромската махала в Стара Загора, включено е интервю с Цветан Василев, от което не научаваме нищо ново (той бил казал някои много важни неща, но не и пред включената камера, твърди Кевин Бут. Така и не разбрахме кои са те), и интервю с турски агент под прикритие, който показва снимка с терористи-ислямисти, пушещи цигари на „Булгартабак“, става дума и за Панамските досиета, ВТБ, КГБ, КТБ, БКП, ВМРО… липсват само интервюта със самия Пеевски, Бойко Борисов и някой от американското посолство – поканите към тях са били изцяло игнорирани, съобщава Кевин Бут.

Филмът е сниман в София, Белград, Истанбул, Благоевград, Стара Загора, Росенец и Елин Пелин и разглежда темите за корупцията и фалшивите новини, расизма и наследството на КГБ, манипулациите и руската намеса в изборите (тук, там и навсякъде). Най-хубавата част са няколко много красиви кадри от дрон на храм-паметника „Св. Александър Невски” през нощта и предполагаемите къщи на Пеевски и майка му през деня.

„България – малка страна, разположена на границата на Турция и Гърция, е известна с това, че има най-силната бактерия на света, използвана за производство на кисело мляко – започва разказа си Кевин Бут. – Независимо от изключителната бактерия, България се сдоби и със злощастната репутация на страната с най-лоша корупция в целия Европейски съюз. Мнозина вярват, че това се дължи на руските комунисти, внедрили свое правителство в сянка точно преди рухването на Съветския съюз. Моята мисия е да спечеля доверието на няколко вътрешни хора и да документирам как Русия манипулира изборите, банките, медиите и правосъдието.”

После много от интервюираните във филма казват неща, ясни и очевидни за повечето българи, но това не е достатъчно да ги превърне в разобличителни доказателства. Въпреки вероятно добрите намерения на автора, има и немалко силно съмнителни твърдения, като „по време на социализма Слънчев бряг е бил петзвезден луксозен курорт, мечтана дестинация само за най-богатите руснаци и българи”. Или „с идването си в България Моника Маковей очевидно постави живота си в опасност”.

И доколкото си спомняме, Пеевски не „беше назначен за шеф на ДАНС от собствената си майка”, освен ако не приемем да наричаме БСП „партията-майка” (майка на всички партии и движения, участвали в управлението през последните години). Но ако филмът не е предназначен за българската публика, а за американската, това явно са дребни подробности.

 

 

Текстът е от новия брой на вестник „Прас-прес“.

"Площад Славейков"