"Много отчаяние! В България виждам много отчаяние, много тягостност. Говорихме си с приятели колко апатично е обществото в България относно очевидните безобразия, които се извършват от властта. Неща, които са подигравка по някакъв начин! Но каква е реакцията - колко хора са на улицата?

Единственото, което събира масова енергия, са абсолютно идиотски спорове относно това дали норвежците ще вземат децата ни, дали да има гей паради. Все неща, които наричам „пара в свирката“.

В САЩ това се наричат т. нар. „културни войни“, които не променят нещо съществено в обществото.“

Това сподели в предаването „Преди всички“ на БНР Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който се връща в родината за първи път от 8 години*.

Той се запита - колко хора у нас искат промяна в системата за правосъдие и във всички други проблемни области.

"Когато имаш проблем с независимостта на медиите, имаш проблем с независимостта на съдебната система, имаш някакъв монопартиен модел с отсъствието на някаква ефективна опозиция и реални алтернативи - това са големите проблеми", каза журналистът.

Относно САЩ, където живее от години и слуховете за предстояща рецесия, той прогнозира, че "ако и икономиката се срине, Тръмп ще има сериозни проблеми".

"От беглите си впечатления, които имам, откакто се върнах в България, забелязвам, че е правено нещо, вложени са усилия в помощ на хората с увреждания, но не са пълноценни. Например, имаш скосявания на площад Народно събрание пред БАН, но на отсрещния тротоар няма. На ул. „Шипка“ има добри скосявания, но на други има дупки, което е опасно. Подлезите са много стръмни“, каза Караджов, който от 2012 година се придвижва с инвалидна количка заради претърпян инцидент. Той даде пример с Мексико, където в граничните райони навсякъде има скосявания, включително и в магазините.

„Моят критерий е да можеш да бъдеш абсолютно самостоятелен в придвижването - без никаква външна помощ“, казва журналистът.

"На практика всеки един от нас - с напредване на възрастта, на разни болести, ще изпадне в едно такова състояние - това е почти гарантирано. Затова тярбва да се мисли", апелира Караджов.

Той с усмивка отбеляза, че още не е срещнал човек, който да негодува: "защо тука има рампа, а не стъпало - за да се спъна в него".

Караджов разказа още как за скорошна среща с конгресмен в Капитолия, трябвало да качва капитолийския хълм, "където законите на физиката не работят в твоя полза". Само там е молил хора да му помогнат, иначе няма непреодолими препятствия пред хора с колички.

---

* бел. ред. - Фори Караджов често пише и за Клуб Z от Америка.