Масов ишиас, кой открадна булдозера и може ли една кафемашина да агитира.

Това са част от куриозните сигнали и жалби за нарушения от деня за размисъл в събота до настоящия момент в изборния ден. Като цяло, от Централната избирателна комисия (ЦИК) отчитат до обяд около 40 стигнала и жалби до нея, повечето от които се определят като маловажни случаи.

Един от "среднощните" сигнали идва от община Марица. Партия е подала жалба в ОИК за агитационни материали, накърняващи доброто име на кандидата й за кмет на село Скутаре. Той е във връзка с това, че късно през нощта в селото са "засечени лица, които са разлепвали агитационни материали". Такива са намерени над 10 места. Представляват цветен плакат с изображението на кандидата, номера на коалицията, която го издига и надпис: 

"Подсъдим по дело номер (...) за кражба на булдозер през 2012 година".

Между наименованието на партията е поставен надпис "политическа отговорност" и навсякъде на плаката е изписано наименованието на партията.

Диагноза

За любопитен случай на масов ишиас в Бяла Слатина пък разказа Нова телевизия. Десетки души изведнъж се оплакали от една и съща диагноза - "болки в кръста, слизащи към крайниците". Целта - да бъде изпратена мобилна секция за гласуване.

Любопитно е също така, че "епикризата" е подписана от един и същи лекар.

"Болници", с които медията е разговаряла обаче отричат да са подписвали заявление за искане мобилна секция да ги посети.

Кафе с късметче

Общинската избирателна комисия в Бургас пък съобщи за сигнал за разполагане на агитационни материали през вчерашния ден. Става въпрос за автомат за кафе във фоайето на сградата на Центъра за психично здраве в морския град, който предоставял избраните напитки в хартиени чаши с логото на политическа сила, номера й в бюлетината и посочен знак "Х", съобщава БТА.

От комисията припомниха, че агитационните материали се поставят на определени от кмета места. На сгради, огради и витрини - с разрешение на собственика или управителя на имот. В конкретния случай управителят на здравното заведение е заявил, че не е предоставяно съгласие за поставяне на агитационни материали в сградата.

След проучване на случая, комисията е разпоредила на кмета на община Бургас да премахне материалите, а решението може да се оспори пред ЦИК в 3-дневен срок от обявяването му.

Масово жалби има и срещу това, че членове на Секционните избирателни комисии питат избирателите коя бюлетина искат да им бъде дадена при положение, че бюлетините са отделни - за кмет, общински съвет, на места и за районен кмет и по правилло трябва да се дават за всеки един вид избор.

В 10 секции в Хасково от общо 159 секционните комисии не са наранили печата си, както би трябвало да направят според изборното законодателство. За случая вече има оплакване в ОИК.