Един от големите скандали в съдебната система - този с избора на главен съдебен инспектор, вероятно няма да се разплете скоро. "Чисто технологично няма никакъв шанс изборът да бъде извършен преди януарския доклад по мониторинговия механизъм за правосъдие и вътрешен ред", казва вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов, цитиран от сайта "Де факто", 

"Но заради очакванията, че той (докладът, б.р.) ще бъде критичен, трябва да се даде знак на Европейската комисия, че изборът на нов главен инспектор ще е сред първите задачи на новия парламент. Очаква се също новото НС да има по-уважително отношение към магистратите, които миналия път сами излъчиха номинации за поста, но на практика НС заряза процедурата малко преди финала й", коментира още служебният министър.

"Новият парламент трябва да излъчи ясно политическо послание какво ще се случва с избора", подчертава правосъдният министър. 

В свой анализ агенция БГНЕС пише, че рекордните 8 партии и коалиции в 43-тото Народно събрание са на път да оставят съдебната система без главен инспектор. По конституция той се избира с мнозинство от две трети от народните представители или с минимум 160 гласа. Петгодишният мандат на главния съдебен инспектор Ана Караиванова изтече още в края на 2012 г., но последните два парламента не успяха да изберат нов ръководител на Инспектората на ВСС. Самата Караиванова подаде оставка преди една година.

В началото на 2014 г. парламентът откри процедура по номинирането и изслушването на кандидати за поста. Съгласие да бъдат номинирани изразиха съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова, както и прокурорът Атанас Гебрев.

Издигнатите от Съюза на съдиите в България (ССБ) Чочкова и Точкова дори бяха изслушани от парламентарната комисия по правни въпроси, но до избор в крайна сметка така и не се стигна. Причината – в предишното Народно събрание БСП и ДПС нямаха нужните 160 гласа, а ГЕРБ се отказа от първоначално обявеното си намерение да подкрепи една от кандидатурите на ССБ.

Проваленият от ГЕРБ, БСП и ДПС избор на нов главен съдебен инспектор бе критикуван от Европейската комисия. В устния доклад на ЕК по мониторинговия механизъм за правосъдие и вътрешен ред се изтъкваше, че "липсата на избор на главен инспектор поставя пред трудност гарантирането на съдебната независимост".

Още преди предсрочните избори Христо Иванов прогнозира, че докладът в началото на 2015 г. вероятно ще доведе до разделянето на България от Румъния, което би могло да се приеме и като "червен картон" от страна на Брюксел към българската политическа класа.

Очаква се в следващите дни правосъдният министър да представи и вижданията си и за актуализиране на Стратегията за съдебна реформа, чието изпълнение пак ще зависи от следващото НС. Възможността за разделяне на Висшия съдебен съвет на две камари – съдийска и прокурорско-следователска, ще е един от основните моменти в нея.