Кълбета дим са спрели нощния влак Бургас - София, който е с номер 8626. Иницидентът е станал между гарите Вакарел и Елин Пелин в 5,41 ч тази сутрин.

Пожар не е имало, а само дим. Животът и здравето на пътниците и локомотивната бригада не са били застрашени, обясниха пред Клуб Z от БДЖ.

От превозвача уточниха, че причината за инцидента е бил запушване на втори реостатен вентилатор на двегателя.

Машинистът и помощник-машинистът са използвали пожарогасители и са потушили дима за 6 минути, а след това машината е продължила към София с минимално закъснение.

Въпреки че при днешния инцидент реално не е имало риск за пътниците, напоследък инцидентите в българските железници зачестиха многократно. През юни на гара Калояновец дерайлира влак, загина машинистът, а 14 пътници бяха ранени. Оттогава насам Клуб Z откри в бюлетините за нередности във влаковото движение много случаи на несъответствия при работата на железопътната сигнализация, които са предпоставка за тежки инциденти. Те не се обявяват медийно. 

След катастрофата при Калояновец стана ясно също така, че над 80 процента от машинистите не са обучени да работят с автоматичната система за сигурност и че липсват модули от нея както в локомотивите, така и на железния път. Клуб Z публикува видео и документи, доказващи нередностите, на които в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията не обърнаха никакво внимание.