Въпреки предизборните си заявки, че иска да става премиер, а целият му екип е достоен за всички министерски постове, лидерът на "България без цензура" реши да остане евродепутат.

Той е подал заявление за отказ да бъде обявен за народен представител от двата района, в които води листи - Пловдив-град и Варна. На заседанието си, което тече в момента, Централната избирателна комисия одобри това заявление.

Така от листата в Пловдив трябва да влезе Ана Баракова, която с преференция измести вторият адв. Дяко Дяков, а в морската столица - Георги Ковачев.

Поредният отказ на водач на листа да приеме поста, за който уж се е кандидатирал, породи дискусия сред членовете на ЦИК дали така избирателите не остават излъгани.

Това ноу-хау не е на Бареков и се прилага на всички видове избори от години. Начело на листите се слагат популярни лица, т.нар. ракети-носители. После обаче тези лица се отказват от съответните постове.

От място в националния парламент преди ден се отказа и Ангел Джамбазки от "Патриотичен фронт". Джамбазки стана евродепутат през май, когато партията на която е зам.-председател - ВМРО, бе в коалиция с Барековата ББЦ. Ако сега се бе отказал в полза на Народното събрание, то ВМРО щеше да изгуби човека си в Европарламента, защото на негово място би трябвало да влезе третата в листата - Рада Коджабашева, зам.-шеф на ББЦ.

Сред пресните случаи, но с обратен знак, е този с бившия вече лидер на БСП Сергей Станишев. Станишев поведе листата на левицата за ЕП като предварително бе обявил, че ще с откаже от евродепутатстването. Но в последния момент изненада всички като замина за Брюксел.

Членовете на ЦИК Севинч Солакова, Ивайло Ивков и Цветозар Томов бяха тези, които изразиха най-остро мнението си срещу вкарването на избирателите в заблуда и гласуваха против отказа на Бареков да влезе в НС. Законът обаче мълчи по въпроса, там няма забрана за отказ и решението за освобождаването му нямаше как да не мине.