СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – В началото не липсваха ласкателства. Виктория Нюланд, шефка на отдел в Държавния департамент (щатското външно министерство) за Европа и Евразия доста възторжено поздрави германците за оръжейните доставки за кюрдите и за водещата им роля при решаването на украинската криза. Нюланд, представената от берлинския институт “Аспен” като атрактивна, замаза гафа си от февруари, когато изрече “Е.и го този Европейски съюз”.

Така започва анализа си на форума на института “Аспен” в Берлин журналистът Уве Шмит, публикуван във в. “Ди Велт” под заглавие: “САЩ и Европа – брак без любов и алтернатива”.

Нюланд подчертала, че никой друг, както Вашингтон, желаел една по-добра, по-динамична и по-силна Германия.

“Предупреждение и комплимент”, кометира кратко Шмит.

Американската дипломатка не пропуснала да отбележи, че германците трябвало да докажат и че военното им оборудване функционира. Присъствалите в залата германци се разсмели.

Както наскоро стана известно, доста от немските бойни самолети, подводници, танкове и друга военна техника са “на трупчета” заради липса на резервни части. Те пък не се доставят поради свит бюджет за отбрана.

“Над 4 часа и половина при 4 подиумни дискусии риторичните победители бяха американците, всички те дипломати, известни с таланта си да се лансират. Просто защото те говорят с чувство за хумор, без писан текст, имат бързи реакции”, анализира авторът, подчертавайки, че това си заслужава комплимента.

Форумът е бил проведен под мотото “Трансатлантическото партньорство е под заплаха. Все още ли се нуждаем един от друг?”

Многогласовото “да” за един появил се през годините брак между стария и новия свят идвало от страна на американците, смята Шмит. Европейските възражения звучали неубедително.

Цитиран бил бившият посланик на САЩ в Германия Джон Корнблум: “Нациите нямат приятели, те имат интереси”. Американците обаче не приемали подобна бездушна формулировка.

Колкото и да било голямо разочарованието, САЩ и Европа се нуждаели един от друг повече от всякога. И двете страни били длъжни да преодолеят дребнотемието и в името на общите ценности да се опълчат на разединители и цензори на интернет, каквито били Путин и Пекин.

Владимир Путин многократно бил клеймен като Немезида (богинята на възмездието – бел. ред.) и същевременно величан като “терапевт на партньорството” между Европа и САЩ. Този човек дори си заслужил паметник, казал на форума евродепутатът Елмар Брок. Аргументът? Стопанинът на Кремъл върнал НАТО към разума и корените й, както навремето Сталин провокирал създаването на Европейския съюз.

С тази позиция се съгласил германският депутат от десницата Норберт Рьотген, който е председател на парламентарната комисия по външни работи, изричайки: “Може би Путин ще ни принуди да се върнем към нашите ценности, които той презира.”

Същевременно Рьотген разкритикувал увеличаващата си дистанция и растящото недоверие между Европа и САЩ. Кризата в Украйна изненадала западните партньори така, както смъртоносният поход на терористите от “Ислямска държава”.

В панела по сигурността участниците в дискусията акцентирали върху срещата на върха на НАТО, проведена на 4 и 5 септември в Уелс. Всички били единодушни, че НАТО трябва да намери стратегически отговор както на пропагандата на Путин и на трупането на руска войска по границата, така и на зверствата на главорезите от “Ислямска държава”.

И тук изобщо не ставало дума дали Европа и САЩ се нуждаят един от друг. Сега въпросът бил не дали, а какво да е партньорството помежду им.

“Значи бракът е както без любов, така и без алтернатива. Уверенията във вярност между Америка и Европа носят елементи на самоотбрана”, заключава публикацията на “Ди Велт”.