Силите на либийския бунтовнически лидер Халифа Хафтар съобщиха, че в петък са стигнали на 10 километра от центъра на столицата Триполи, която
се опитват да превземат.

Това съобщава гръцкият всекидневник "Катимерини", позовавайки се на Македонската информационна агенция (МПА) и на германската ДПА.

Те цитират пресцентъра на Либийската национална армия (ЛНА), командвана от Хафтар, че тя е завзела ключови позиции в южните околности на Триполи,
включително международното летище, което не работи от 2014 г. и военна база.

Силите на Хафтар твърдят, че вече и контролират пътя към летището, след като принудили опълчението, подкрепящо международното признатото Правителство на националното единство (ПНЕ) да се оттегли.

Премиерът на ПНЕ Файез ал Сарадж постигна поразумение с Турция тя да прати  свои войски в негова подкрепа за защита на Триполи. 

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че страната му е готова веднага да изпрати контингент, след като турският парламент ратифицира меморандум за военна помощ между Анкара и Триполи. Парламентът в Анкара ще гласува през януари закон за изпращането на войските, каза Ердоган.

Турция е единствената страна в света, която е готова на дело да помогне на международно признатите власти в Либия. За Хафтар се бият судански и руски наемници. Той има и подкрепата на Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Франция.

Междувременно в туитър се появиха съобщения, цитиращи Хафтар да признава, че Франция "е жертвала свои войници" за неговите усилия да превземе Триполи, предоставила му е военна помощ и разузнавателни сведения. 

 

 

Путин и Ас Сиси обсъждат конфликта

Президентът на Русия Владимир Путин и държавният глава на Египет Абдел Фатах ас Сиси потвърдиха в телефонен разговор готовността си за координирани действия за стабилизиране на обстановката в Либия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.
Изтъкната беше важността на посредническите усилия на Германия и ООН в контекста на придвижване на политическия процес с участието на всички основни либийски страни.
Пресслужбата на Кремъл отбелязва също, че разговорът е бил по инициатива на египетската страна и в него либийската проблематика е била подробно обсъдена.
Двамата лидери са засегнали и актуални теми на двустранното сътрудничество, включително реализацията на най-големия съвместен проект - строителството на първата в Египет АЕЦ "Ел Дабаа" и въпроси по възстановяването на въздушните връзки в пълен формат, отбелязва БТА.