Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е утвърдил меморандума за военно сътрудничество между Турция и правителството на националното съгласие на Либия. За това свидетелства публикация днес в турския Държавен вестник ("Ресми газете"), предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По този начин от страна на Турция документът е окончателно ратифициран. По-рано споразумението получи одобрение от парламента и от комисията по международни отношения на Турция.

Споразумението за военно сътрудничество беше подписано в Истанбул на 28 ноември. То предвижда обучение и подготовка на военнослужещи и укрепване на отношенията между военните на двете страни. Беше подписан и меморандум за взаимно разбирателство между Турция и Либия за разграничаването на морските зони между двете страни, което породи рязка реакция от страна на Гърция.

Ердоган даде да се разбере, че се подготвя да изпрати войски в Либия, в помощ на международно признатото правителство в Триполи, предаде Блумбърг.

Ердоган пристигна вреча в Тунис в необявено предварително посещение, по времето на което е възможно да се срещне с представители на съседна Либия.

Турският президент каза, че разговорите му с международно признатия премиер на Либия Файез ал Сарадж, който оглавява правителството на националното съгласие, трябва да се разглеждат като „предизвестие на стъпките, които може да предприемем“.

Турция вече води преговори с либийците за възможно разполагане на войски в подкрепа на правителството на националното съгласие в борбата му срещу Халифа Хафтар – бунтовнически командир, който не разполага с политическа легитимност“, каза Ердоган.
 

„Ако има покана, ние разбира се ще я разгледаме“, заяви Ердоган по време на съвместна пресконференция с новия президент на Тунис Каис Сайед. Той искаше да каже, че ако Триполи помоли за военна помощ, Турция ще изпрати контингент.

Ердоган каза, че в Либия се бият и много чужди наемници, включително 5000 от Судан и 2000 от руската частна армия „Вагнер“.

Силите на Хафтар, които контролират Източна Либия, имат подкрепата на Русия, Франция, Обединените арабски емирства, Египет и Саудитска Арабия.