Треньорът на "Литекс" Красимир Балъков даде пресконференция преди съботния мач срещу ЦСКА от 12-ия кръг на "А" група, на която бе питан и за националния отбор. Името на Бала е сред най-спряганите за наследник на Любослав Пенев.  

„Аз мисля, че за националния отбор господин Ганчев отговори на този въпрос - за селекционера (бел. ред., пред в. "Труд" Гриша Ганчев отрече "трансфер" на Балъков), започна легендата. - За пети-шести път спрягат моето име в разни спекулации. Явно медиите си продават продукта. В началото на първенството ме гониха и мен, и Хубчев. А сега и мен, и Хубчев ни спрягат за треньори на националния отбор. Аз като явен, той като скрит фаворит. Сами можете да си направите заключението каква е истината. Аз отдавна съм преценил някои неща с решението си да се прибера в България, при това да започна именно в "Литекс"."

"Българският футбол плаче за български футболисти. Аз съм и за качествени чужденци, каквито има в нашето първенство. Специално и схемата, и структурата в "Литекс" ми правят удоволствие, защото ние работим за развитието на младите футболисти. Това е пътят един ден да не коментираме така националния отбор, продължи бившият №10 за една от болните теми в родния футбол. - За мен проблемът не е българският селекционер. Познавам Любо много добре и знам колко е дисциплиниран и как игра отборът миналата година. А ако наистина само това са футболистите, както някои от тях се изказват, трябва да се разберем. Не бива всеки мач да търпят критики, че не спазват тактическите указания на треньора и не се влагат.“

„Литекс е единственият отбор, хайде, има и някои други, в който личи присъствие на млади футболисти. Нормално е те да имат амплитуди в своето развитие, продължи Балъков. - Много трудно един млад състезател може да играе постоянно през целия сезон. Ще продължа да залагам на младите момчета на каквато и да е цена."

„Проблемът при всички е, че много малко се работи с талантите отдолу, при това качествено, а трябва да им се дава шанс да играят. Два-три клуба го правят. Другият проблем е, че когато те излязат навън не успяват да се интегрират, понеже не е работено както трябва или са такива като характери - по-неустойчиви, и не продължават да растат нагоре. Погледнете 4-милионната Хърватия - може да извади два отбора. Държат да интегрират талантите си в първия отбор. Имат концепция за работа. Ние сме много повърхностни и нищо не правим“, каза още Краси.

За предстоящото дерби с ЦСКА той обяви следното: 

„ЦСКА с присъствието на Стойчо Младенов и щаба му, който много уважавам, се вижда, че има съвсем друго лице. Понякога не играе добре, но успява да спечели, което е по-важно, защото точките са ключови в тежките мачове. Знаем, че ще бъдат заредени с тотална енергия и ще искат да вземат този мач на всяка цена, защото след това имат дерби с "Левски". Хубавото е, че и ние го знаем и мисля, че сме се подготвили добре. Така че ще стане интересен мач.“

Балъков е уверен, че развръзката в шампионата тепърва предстои и че рано да се дават прогнози.