"Според мен, ако се постигне съгласие по основните компоненти на едно бъдещо споразумениe, ние знаем какво е важно за Реформаторския блок, знаем какво е важно за ГЕРБ. Ако се намери пресечна точка за здраво правителство с ясни приоритети и ясен и стабилен мандат, аз смятам, че това е разумно за страната." 

Това отговори в ефира на бТВ лидерката на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева на въпроса дали подкрепя евентуална коалиция между ГЕРБ и реформаторите.

След като партията на Борсиов и Блока не постигнаха съгласие за коалиционно правителство на първия тур от политическите преговори, днес Кунева изтъкна, че вече има коригирани изказвания както от страна на РБ, така и от страна на ГЕРБ

„Трябва да създадем добра среда за нормален разговор за съставянето на ново правителство", убедена е лидерката на ДБГ.

По думите ѝ в такъв разговор спокойният тон ще помогне.

"Правителство трябва да има и то трябва да издържи един пълен мандат, защото иначе няма как да излъчим стабилност. Никой няма да дойде да инвестира в България, или да остане да инвестира в България, независимо дали е български или чужд инвеститор, ако нещата ще се сменят и всяко слеващо правителство ще има свои собствени идеи.", подчерта Кунева.

На изказванията от страна на ГЕРБ, че РБ трябва да докажат своята стабилност, от Блока са изпратили още в петък извадка от документи, "които ги държат заедно".

"Имаме много ясни взаимоотношения помежду ни. Не бива да се страхуваме, че сме пет партии. Това се случва в Европа. В този формат вече формирахме пак в петък нашата парламентарна група – 23-ма парламентаристи, които са се подписали, че искат да са от групата на РБ. Във вторник представители на РБ са поканени на среща да преговарят във финансовото министерство за актуализацията на бюджета. Готова съм да дам и допълнителна гаранция, че РБ е единен, стоим абсолютно стабилно", заяви Кунева. 

На въпроса за каква реформа в съдебната система настоява Блокът, тя отговори:

"Искам такава, която да направи така, че всеки човек и бизнес да могат да се чувстват спокойно в България, механизмът за наблюдение на страната да падне, Шенген да може да се случи."

Лидерката на ДБГ отрече слуховете, че ще поема поста на правосъден министър в евентуално бъдещо правителство. А по въпроса #КОЙ, Кунева настоя да има яснота за критериите, кандидатите и отговорността, когато се правят назначения на високи позиции.