Швейцарската преса хвърля почти цялата вина върху съдията Дениз Айтекин за снощната драматична загуба от "Лудогорец" с 0:1 в група "Б" на Шампионската лига. Германският рефер вдигна директен червен картон на Дие в 19-ата минута за нарушение срещу Козмин Моци. Така гостите повече от 70 минути трябваше да играят с 10 души.

"Базел" загуби пред 197-сантиметрово препятствие, пише вестник "Блик" по адрес на високия немец. - Съдията обърка всичко, при това много брутално! Във вторник арбитърът мина за кратко през Швейцария, понеже заради стачката на "Луфтханза" трябваше да направи прекачване в Цюрих на път за София. На летището той се пошегува пред журналисти, че няма как да повлияе на мача. Не можел значи?! Направи го още в 19-ата минута."

Един от най-големите швейцарски вестници дава своя версия на нарушението в центъра на терена:

"Дие си поведе топката прекалено силно и игра за нея, като се хвърли да я овладее, но се подхлъзва и фаулира Козмин Моци в глезена. Грубо нарушение, но максимум за жълт картон. Но какво направи съдията Айтекин? Той показва червен картон. Това е 51-то изгонване в кариерата на Айтекин. Скандлно! Победа за "Лудогорец" с лощ привкус!"

Макар и не с толкова тежки думи, останалите медии в алпийската страна също оспорват решението на Айтекин, пък и цялостното му ръководене на мача. Икономистът по образование, който работи като интернет мениджър, вдигнал прекалено много картони и подкрепял "Лудогорец".

Така е във футбола. След предишния мач на "орлите" в Лигата - срещу "Реал" (Мадрид), българската преса се нахвърли върху шотландския съдия, грешките на когото бяха коментирани в половин Европа.

А Клуб Z се допита до български международни рефери - настоящи и бивши. Според тях изгонването на Дие е напълно справедливо, тъй като има указание към арбитрите от ФИФА и УЕФА да санкционират възможно най-тежко такива нарушения, квалифициани като "опасна игра".