Върховния административен съд (ВАС) e отхвърлил жалбата на част от протестиращите от „Да спасим Карадере”, които са обжалвали меморандума между държавата и „Мадара Юръп” за изпълнение на проекта "Блек Сий Гардънс" в местността Карадере. Съдът е приел, че жалбоподателите нямат правен интерес, тъй като не са собственици и не се засягат техни законни права и интереси, нито им се вменяват задължения. 

Петчленният състав на ВАС е постановил, че реализацията на инвестиционния проект може да започне, при одобрение по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Издадените в тези процедури индивидуални административни актове подлежат на оспорване при доказан правен интерес. Издадените в тази връзка административни актове могат да бъдат оспорени от всеки правен субект, доказал активната си процесуална легитимация, се казва в определението. 

Определението от 23 октомври 2014 г. е в отговор на частна жалба на Павел Антонов и Добромир Добринов, представлявани от адвокат Александър Кашъмов. Искът на еколозите е срещу решение на Министерския съвет, с което е одобрен проект на меморандум за разбирателство между правителството и „Мадара Юръп” АД за изпълнение на инвестиционния проект.  Те са поискали решението на ВАС от юли 2014 г. да не разглежда жалбата да бъде отменено като неправилно. Ответниците Министерски съвет на Република България и "Мадара Юръп" са на мнение, че частната жалба е неоснователна и отправят молба оспореното определение да бъде оставено в сила.

На 20 март т.г. стана ясно, че инвеститорът "Мадара Юръп" има намерения да поднови работата по проекта за изграждане на луксозния комплекс "Блек Сий Гардънс" на стойност 100 млн. долара. Правителството на Пламен Орешарски го обяви за приоритетен и това предизвика острите реакции на граждани, природозащитници и НПО-та. Еколози припомниха, че опитите за изграждане на ваканционно селище върху един от последните диви плажове в България, датират от 2007 година. Тогава дейностите са спряни заради финансовата криза и острите реакции на обществеността. 

Потенциалната печалба от проекта "Блек сий гардънс" е 72,5 млн. евро, показва отчетът на компанията "Мадара Юръп" за 2012 г., представен в Търговския регистър. Това е последният огласен финансов документ на дружеството, което е в регистъра на публичните компании, но на Българската фондова борса няма търговия с неговите акции. На телефона на директора за връзки с инвеститорите на "Мадара Юръп", което е регистрирано във Варна, не отговаря никой.

Първоначалният проект "Блек сий гардънс" е с мащабите на цял столичен квартал - 7600 жилища с 1 млн. кв. метра жилищна площ, 150 декара хотелска част и 35 декара заведения за хранене. Общата му разгърната застроена площ (РЗП) е била невероятните 1,2 млн. квадратни метра - 1200 декара.

Но актуалният вариант е редуциран - предвижда се изграждането на 1500 вили и апартаменти заедно с хотелски и търговски съоръжения, като общата РЗП ще е 250 хил. кв. метра. Плановете на дружеството са да продаде жилищата на международни инвеститори, като запази собствеността върху хотела, търговските обекти и съоръженията за свободно време и спа процедури, които ще отдава под наем.

"Държавата е в нарушение на цялото европейско законодателство. Можем да стигнем до Страсбург и Люксембург", заявава адвокатът на природозащитниците Александър Кашъмов пред сайта Investor.bg

"Според мен убеждението на съдебния състав е, че нищо не може да се прави, преди да има ОВОС на проекта. Това за мен е директива за МС и всички институции, които биха се опитали да реализират този проект",  добавя Кашъмов.

Адвокатът е възмутен от подкрепата на служебното правителство към решението на кабинета "Орешарски". Според него казусът "Карадере" дълги години ще е черна точка за държавата.