Идея на властта, която обаче все още е в процес на избистряне и за реализирането й ще се търси първо широка обществена и професионална дискусия, а след това и надпартийна подкрепа, обяви депутатката от партията Десислава Атанасова пред бТВ. Поводът - трагичният инцидент, в който загина журналистът Милен Цветков, след като надрусан младеж удари с висока скорост и без спирачен път колата му отзад, докато чака на червен светофар на широк булевард в София. 

"Това е само идея, не знам дали е време да я коментираме, която първо трябва да мине през дискусия със специалисти, психолози, лекари, професионалисти и въобще през широка обществена дискусия", заяви Атанасова.

Иначе, по думите й, правосъдният министър Данаил Кирилов бил заявил, че може да се помисли такава болница да бъде изградена (не стана ясно за една клиника ли става въпрос или за такива звена към повече места за лишаване от свобода - б.р.) 

Това, което е сигурно, е че още в следващите дни от ГЕРБ ще внесат промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за движение по пътищата, с които да се завишат наказанията за шофьори, употребили алкохол или наркотици преди да седнат зад волана, съобщи депутатката. 

В НК се иска първо настоящото наказание от 1 до 6 години затвор за шофиране в нетрезво състояние да стане от 2 до 8 години. При причиняване на смърт в инцидент с пиян или надрусан водач - санкцията да стане от 5 до 15 години лишаване от свобода, докато сега е от 3 до 15 г. 

При съдържание над 1,2 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотик - дори когато от това няма постъпила вредна последица - наказанието отново да се увеличи и да стане от 1 до 5 години затвор плюс финансова санкция, разказа намеренията на управляващите Атанасова. 

В Закона за движение по пътищата пък управляващите настояват да се предвиди още по-дълъг срок за прекратяване на регистрацията на автомобил, управляван от шофьор нарушител - като той да стане до 5 години. Толкова да е и срокът за отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средства на позволилите си да седнат зад волана пияни или надрусани, предлагат още от ГЕРБ. 

Очаква се текстовете за ремонт на законодателството да бъдат внесени в Народното събрание още утре.