Нито брифингът, нито пресконференцията са конституционен или правен механизъм за контрол на изпълнителната власт. Това каза пред "Фокус" политологът Борис Попиванов.

Според него въпросът дали да има парламент, или да няма не е просто технологичен въпрос.

"Той е въпрос на това как се харчат парите на всички и за какво отиват тези пари. После всички български граждани ще плащат заемите, които се теглят", коментира Попиванов.

Според него никой не е печеливш от играта на кворум и липсата на заседания на Народното събрание.

"Парламентарната институция най-малко. Българската демокрация още по-малко. Независимо че има извънредно положение, то не отменя Конституцията и законите на страната. В Конституцията и законите ясно е разписано, че основните органи на властта продължават да функционират и че изпълнителната власт трябва да се отчита пред парламента. Този отказ от съобразяване с парламентарната институция е сериозен удар върху българската демокрация. Твърдението, че контролът се осъществява през брифинги и пресконференции, е абсолютно несериозно от правна и политическа гледна точка", коментира Попиванов.

Според него премиерът Бойко Борисов използва кризата, за да придобие повече власт и да не бъде контролиран.

"Коронакризата ще се превърне в коронакампания за парламентарните избори", каза още Попиванов.

И допълни:

"Изборите са си избори. Просто предизборният сблъсък се отлага и се преформулира с настоящата криза. Самата предизборна кампания е нормално да тече една година още преди самите избори вече, когато се формират основните оферти към избирателите. В случая тези оферти ще бъдат силно повлияни от решенията за справяне с кризата и от това кои политически сили в най-висока степен успяват да утвърдят реалните обществени притеснения и да им предложат решения, които поне малко отговарят на тези обществени притеснения."