"Суаповата линия е добър сигнал и се разчита по този начин от пазарите и инвеститорите"

Това твърди гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев. Той даде пространно интервю пред вестник "24 часа", в което говори за стабилността на банкова система, за икономическите последствия от коронавируса, както и за стимулите, които предприема подопечната му банка. 

Преди няколко седмици БНБ обяви, че е сключила суап линия с Европейската централна банка на стойност от 2 млрд. евро. На практика това означава, че по всяко време България може да размени свои близо 4 млрд. лв. срещу равностойността им в евро. Целта на такова упражнение би била да гарантира, че страната няма да свърши резервите си от общата европейска валута. Такава опасност към момента няма, защото резервите ни покриват на над 150% левовете в обращение. Точно тази причина изтъкват експертите, които са против сключването на линията. 

Припомняме и че обратно на думите на Радев, няколко дни след като линията беше обявена, доходността по 10-годишните български облигации скочи рязко, а Министерството на финансите провали емисия за дълг през държавни ценни книжа именно заради високата доходност и по петгодишните облигации. Според мнозина експерти именно суап линията е изплашила инвеститорите. 

"Подобни споразумения се установяват много рядко от централните банки, които емитират световните валути с централни банки на малки и отворени икономики, каквато е нашата. Наред с всичко друго те са признание за финансовата позиция на страната и за стабилността на нейната централна банка и на нейната валута", категоричен е обаче Радев. 

Що се отнася до очаквания момент, в който България ще подаде молба за членство в чакалнята на еврозоната, гуверньорът обяснява, че в процедурата има някои нови адаптирани срокове, но не и сроковете за вземане на решение. 

Радев обяснява, че ако все пак България не получи положителен отговор, това може да доведе до намаляване на кредитния рейтинг на страната и много по-лоши условия на финансиране - както за публични дългове, така и за частни.

Иначе - банкер номер едно заявява за пореден път, че банковата ни система е стабилна и това е било доказано от проведените стрес тестове от ЕЦБ. Освен това те били извършени при симулация на изключително тежка икономическа ситуация и "ние сме подготвени".

От друга страна - банковата система е стабилна и заради отчетливата тенденция българите вече да не се обръщат масово към "бурканбанк" или спестяването у дома, а все повече да държат парите си в банките. 

"Ние заедно с търговските банки правим всичко възможно да запазим това доверие и в условията на настоящата криза, включително чрез нашия системен подход и добре формулирани и изпълнявани мерки", казва още Радев.