Държавният секретар Майк Помпео разкритикува Китайската комунистическа партия, обвинявайки Китай във "война срещу вярата" по време на представяне на годишния доклад за състоянието на религиозните свободи по света, съобщава "Фокс нюз", цитирана от БТА.

Докладът, изготвян от Държавния департамент, следи за нивото на религиозните свободи във всяка една страна по света. Помпео приветства страните, които са направили стъпка напред в разширяване на религиозните практики и отбеляза, че има заплаха, идваща от "Ислямска държава" и "Боко харам" в Нигерия.

Относно Китай той каза на пресконференция при представянето на доклада, че Китайската комунистическа партия сега нарежда на религиозните организации да се подчиняват на нейното ръководство и налива комунистическата догма в техните учения и религиозни практики.

Масовото задържане на уйгури в Синдзян продължава, както и репресията на тибетци, будисти, християни и членове на движението "Фалун Гон", допълни Помпео.

В доклада се констатира, че Китай позволява свобода на религиозните вярвания, но ограничава защитата на религиозните практики.
Докладът отчита, че през изминалата година китайски правителствени представители са измъчвали, физически са издевателствали, задържали и осъждали на затвор, а също са подлагали на принудително обучаване на идеологията на Комунистическата партия или са тормозили привърженици на регистрирани и нерегистрирани религиозни групи заради дейности, свързани с техните религиозни убеждения и практики.