Британското правителство трябва да получи одобрението на парламента, за да започне процеса по излизане на страната от Европейския съюз, реши днес съд в страната.

Решението му може да осуети плана на министър-председателката Тереза Мей да поиска начало преговорите за напускане съгласно член 50 от Лисабонския договор най-късно през март.

Малко след произнасянето му Европейската комисия съобщи, че председателят ѝ Жан-Клод Юнкер ще разговаря с Мей по телефона в петък сутрин по нейна молба. Комисията отказа да коментира решението на съда. 

Правителството заяви, че ще го обжалва. Съдиите казаха, че то може да направи това пред Върховния съд, който трябва да се произнесе между 5 и 8 декември т.г..

Новината вдигна курса на лирата  с 1,5 на сто до $1,24 заради надеждите на бизнеса, че депутатите могат да претодвратят болезнено за икономиката излизане от Европа, т.нар. "твърд Брекзит".

"Най-фундаменталното правило на (неписаната - б.р.) конституция на Обединеното кралство е, че парламентът е суверенен и може да прави и разваля, който закон пожелае", каза председателят на тричленния съдийски състав лорд главен съдия Джон Томас, най-старшият съдия в Англия.

"Съдът не приема аргумента приведен от правителството“, каза той. „По причини, посочени в решението, ние решаваме, че правителството няма власт ... да даде предизвестие съгласно член 50 Обединеното кралство да се оттегли от Европейския съюз“.

Министърът на търговията Лайъм Фокс каза, че правителстното е разочаровано от решението на съда и ще прецени внимателно ситуацията, преди да реши как да продължи.

"Страната гласува да напусне Европейския съюз в референдум одобрен с актове на парламента. Правителството е решено да уважи резултата от референдума“, каза Фокс пред парламента.

Говорител на Мей каза, че кабинетът ѝ не е променил графика си за "Брекзит":  

"Нашият план остава да се позовем на член 50 до края на март, смятаме, че съдебният график би трябвало да позволи това".

"Това решение подчертава нуждата правителството да внесе своите преговорни условия в парламента незабавно", коментира лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин. "Лейбъристите уважават решението на британския народ да напусне Европейския съюз. Но трябва да има прозрачност и отчетност пред парламента за условията на "Брекзит".

На 23 юни т.г. британците гласуваха с 52 на 48 процента страната им да излезе от ЕС. Ако референдувът се беше провел днес, резултатът щеше  да бъде 45 на 43 на сто за оставане в ЕС, съобщи социологическата агенция Би Ем Джи.