Близо две години, след като стана ясно, че Си Би Ес ще адаптира за малкия екран романа „Сблъсък“ на Стивън Кинг, сериалът вече е готов и тръгва през декември. Излиза тъкмо навреме, за да покаже един свят, измислен от Краля на хоръра за живота, след като смъртоносен вирус опустошава планетата, и да сравним с реалността.

„Сблъсък“ се появява на книжния пазар през 1978 г. Сюжетът проследява събитията, случили се след разпространяването на смъртоносен вирус, съхраняван в свръхсекретна лаборатория. Заразата убива за 24 часа. Група оцелели трябва да се бори за живота си сред разруха, глад и смърт. Съдбата на човечеството крепи на раменете си 108-годишната Мама Абигейл (Упи Голдбърг) – лидер на шепата оцелели. Водени от нея, хората ще трябва да се изправят срещу злото, приело образа на могъщия магьосник Рандъл Флаг (Александър Скарсгард).

„По време на тези две години, които прекарахме в създаването на „Сблъсък“, всички чувствахме отговорността за адаптацията на може би най-обичаната творба на един от най-обичаните разказвачи на истории, но никой от нас не можеше да си представи, че 40-годишният шедьовър на Стивън Кинг за световна пандемия ще бъде толкова странно актуален – коментира шоурънърът Бенджамин Кавел. – За нас е чест да разкажем тази епична история, включваща нов финал, който Стивън Кинг искаше да добави от десетилетия. Много се гордеем с този сериал и неговия опит да открие надежда в най-несигурните времена. Нямаме търпение да го споделим със света.“

Деветте епизода ще тръгнат в стрийминг платформата на Си Би Ес. Освен Упи Голдбърг и Александър Скарсгард, участват още Амбър Хърд, Катрин Макнамара, Грег Киниър и др.

Това е втората адаптация на „Сблъсък“ за телевизия, след осемчасовия минисериал от 1994 г. на режисьора Мик Гарис. Има и два неуспешни опита на „Уорнър брос“ да направи филм, но и двата пъти проблемът е дължината на романа. Първия път проектът пропада още на ниво сценарий (разработван цели 10 години), тъй като студиото не иска да се захване с тричасов филм. Втория път, през 2011 г., за продукцията е ангажиран Дейвид Йейтс, но след няколко години спорове с „Уорнър брос“ режисьорът напуска, тъй като смята, че проектът ще сработи единствено като минисериал.

Площад Славейков