Сериозни пропуски в системата за случайното разпределение на делата на Софийския градски съд (СГС) е открила проверка на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава "Правен свят". Проверката бе провокирана от съмненията за нередности при определянето на докладчик по делото за фалита на КТБ.

Протоколът от първия жребий, който разпредели казуса на съдия Калинка Илиева, не бе изпратен на ВСС. След отвода на Илиева, пък се оказа, че на делото фиктивно е даден друг номер, за да бъде разпределено на нов съдия.

Проверката, разпоредена от кадровиците на Темида, показала, че версията, лансирана от СГС - че става дума за срив на системата, не се е доказала. Няма доказателства и за проблеми в мрежата, проблемът не е и в интернет доставчика.

Всъщност проверката на ВСС установила редица проблеми в СГС, но все още няма отговор на въпроса какво точно е станало с делото КТБ, пояснява "Правен свят".

Градският съд освен това с шестмесечно закъснение е въвел обновена версия на системата за случайно разпределение на делата LawChoice, която, обаче, по всичко личи, не е надеждна. Правосъдният министър Христо Иванов наблегна именно на този факт - че при разработка на една система трябва да се акцентира върху сигурността.

"Системата, която се ползва в съдилищата в България, не създава и минимални гаранции, че не може да има манипулации. Не казвам, че такива се извършват, но съмнението е основателно. Трябва да вземат бързи мерки. Няма как да чакаме и да създаваме нов продукт", каза Калин Калпакчиев на заседанието на съвета.

Част от членовете на съвета се позоваха и на доклад на външния експерт Васил Величков (IT специалист в МС), който казва, че софтуерът не е защитен и може да бъде манипулиран от всеки потребител.

Затова членове на съвета призоваха за бързи и адекватни действия, като например да се въведе другата системата за случайното разпределение на делата АСУД.

Въпреки това бе прието друго. Понеже LawChoice отново се актуализира, преди това да стане, да бъде подложена на стрес тест. Освен това до 15 декември Комисията по информационни технологии трябва да предложи мерки за повишаване на сигурността на програмата.