Украинският президент Володимир Зеленски казва, че би искал Германия да снабдява страната му с оръжие на фона на продължаващия конфликт на Киев с проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изказванията на Зеленски пред в."Франкфуртер алгемайне цайтунг" породиха дискусия, довела до взаимно обвинения между членове на германската партия "Зелените" миналата седмица.

"Германия не ни е оказала никаква военна помощ, но би могла", казва Зеленски в интервю, което ще излезе днес.

Той отбелязва, че Украйна би могла да получи ракетни катери, патрулни кораби, автомати, радиооборудване и бронетранспортьори.

Зеленски казва, че е благодарен за помощта на Германия, но би искал повече. Украйна е въвлечена в конфликт с проруските сепаратисти в Донбас от седем години.

Напрежението там се покачи през последните месеци, след като Русия струпа войски на границата, макар че по-късно ги изтегли.

Роберт Хабек, водеща фигура в партия "Зелените" наскоро посети Киев и говори за нуждата на страната от "отбранителни оръжия". "Хабек ни разбира", казва Зеленски в интервюто си. Думите на Хабек обаче породиха миналата седмица взаимни обвинения в неговата партия, която традиционно се противопоставя на външнополитически авантюри, отбелязва ДПА.