Лидерите, събрани в Глазгоу, на международната климатична конференция COP26, обещаха да спрат и върнат обратно обезлесяването и да намалят емисиите на метан, газ с мощен парников ефект, за да забавят по този начин промяната на климата, предадоха днес световните агенции.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви широкомащабен план за намаляване на метановите емисии, съобщи Асошиейтед прес.

 Американският филмов актьор Леонардо ди Каприо участва в заседанието на СОР26, посветено на съкращаването на метановите емисии днес в Глазгоу. Снимка АП / БТА

Байдън обеща по време на срещата да работи с Европейския съюз и други държави за намаляване на общите метанови емисии по света с 30% до 2030 г.

По-късно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи пред участниците, че над 80 страни са се присъединили към американската инициатива.

„Ако направим това, то веднага ще забави климатичната промяна“, каза Фон дер Лайен, цитирана от Си Ен Ен.

Американският план предвижда по-строга регулация за изпускания от всички нефтени и газовите кладенци метан в цялата страна. Досегашната предвиждаше по-строги правила само за новите кладенци. Стандартът ще бъде по-строг от въведения от президента Барак Обама през 2016 г.

Meтанът е главният компонент на природния газ. Той е невидим и без мирис. Има обаче 80 пъти повече затопляща климата сила от въглеродния двуокис в краткосрочен план. Главните му източници са домашните животни, вулканите, разлагащата се органична маса, каменовъглените мини, минералните горива, нефтената и газовата промишленост. Най-големите емитенти на метан в атмосферата са азиатският континент и Китай, следвани от Африка, Северна и Южна Америка, Близкия изток и Европа.

Лидерите създадоха коалиция за водата и климата

Държавните лидери и представителите на агенции на ООН, участващи в конференцията СОР26 в Глазгоу, създадоха днес коалиция за водата и климата, имаща за цел да се справи с нарастващите рискове и намаляващите запаси на водни ресурси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Коалицията, водена от президентите на Таджикистан и Унгария - Емомали Рахмон и Янош Адер, ще се стреми да прилага реформите, които според Световната метеорологична организация (СМО) са необходими в глобалното управление на водните ресурси.

Данни от последните 20 години показват, че количеството вода, съхранявано на земната повърхност или близо до нея, намалява с 1 сантиметър годишно, заяви СМО. Това развитие поражда сериозни последици за водната сигурност.

СМО добави, че топенето на ледниците също така може да повиши опасността от свлачища и лавини и да лиши милиони хора от водни ресурси.

Коалицията ще се стреми да засили споделянето на данни и да създаде по-цялостен подход към управлението на водата и климата, каза СМО.

Рахмон предложи да се създаде фонд за запазване на ледниците. Обемът на ледниците в Таджикистан, които съставляват 60 процента от водните ресурси на Централна Азия, е намалял с една трета, каза президентът, а 1000 ледника са се стопили напълно.

Безос обещава $2 млрд. за намаляване на почвената ерозия

"Фондът за Земята", създаден от основателя на технологичния гигант "Амазон" Джеф Безос, обеща днес 2 милиарда долара за борба с климатичните промени чрез възстановяване и трансформиране на селскостопански системи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Поетият от нас ангажимент подкрепя троен императив - длъжни сме да съхраним това, което имаме, да възстановим онова, което сме изгубили, и да оглеждаме нужното ни в съзвучие с природата", посочи в изявление Безос.

Огласената на климатичната конференция в Глазгоу инициатива на стойност 2 млрд. долара е част от обещание, дадено по-рано тази година от Безос, до 2030 г. да предостави 10 млрд. долара за борба с климатичните промени.

"Фондът за Земята" на Безос планира 1 млрд. долара да бъдат използвани главно в САЩ и Африка за засаждане на дървета, които ще предпазят земята от ерозия, и за възстановяване на райони с високи равнища на въглероден двуокис. Вторият милиард ще бъде предназначен за трансформиране на селскостопанските системи, така че да се увеличат добивите, да се намали похабяването и изхвърлянето на храна и да се насърчи базираното на растения хранене.

Израелска министърка в инвалидна количка успя да влезе на конференцията с ден закъснение

Израелската министърка на енергетиката Карин Елхарар, която се придвижва с инвалидна количка, успя да стигне днес до климатичната конференция СОР26 в Глазгоу, след като вчера полицията не я допусна на мястото на събитието, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Елхарар пристигна на форума заедно с израелския министър-председател Нафтали Бенет, използвайки синя лампа, за да влезе в сградата, показаха кадри, изпратени от премиерската канцелария.

Израелската министърка на енергетиката Карин Елхарар. Снимка АП / БТА

 

"Утре точно същото нещо ще бъде тук", каза Бенет, посочвайки към достъпния вход. "Това е много важно, както и посланието", заяви той.

Говорителка на Елхарар каза вчера, че министърката не е могла да присъства на конференцията, тъй като полицаи не са пропуснали през контролен пункт нейния автомобил с инвалидната количка.

Говорителката заяви, че организаторите на форума са знаели за нуждата на министърката от достъпен вход, но въпреки това автомобилът й не е бил допуснат в продължение на два часа, а после й е бил предложен транспорт, който не е бил достъпен за инвалидни колички.

Случаят постави в неловко положение организаторите. Британският министър-председател Борис Джонсън се извини лично на Елхарар в присъствието на Бенет. Британският посланик в Израел Нийл Уиган също поднесе извинение.

Джонсън се извинява на Елхарар, която му е представена от Бенет. Снимка АП / БТА