СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Промяна чрез сближаване. Барак Обама пише история. Той залага на откритост спрямо десетилетния си върл враг Куба. И все пак това е само първа стъпка.
Това пише кореспонденът на “Шпигел” във Вашингтон Себастиан Фишер в коментар под заглавие “САЩ – Куба: Една вражда отива в пенсия”.

“Понякога един исторически обрат съдържа странни елементи – когато участниците в събитията прозрат, колко абсурдно е било онова, на което дълго време се е гледало сериозно”, коментира авторът.
Според негов източник преди Обама да обяви снощи практическия провал на политиката на американските хардлайнери и слагането на начало на нови отношения с Куба, той е разговарял близо час по телефона с Раул Кастро.
Напомняйки изреченото от Обама, че след половин век Куба все още се управлява от династията Кастро и от компартията, авторът посочва, че САЩ при Обама са се отказали от намеренията си режимът в Хавана да бъде свален. Така сега се залагало на сближаване.

Какво предлага Обама?
Незабавно начало на разговори за въстановяване на дипломагическите отношения.Взаимни посещения на високо равнище.

Сътрудничество, предимно в борбата с тероризма, наркотрафика и епидемии, като ебола.

Експертна оценка и евентуално изваждане на Куба от черния списък на САЩ от далечната 1982 г. като страна, спонсорираща тероризма

Облекчения при пътувания в Куба на роднини, журналисти, хуманитарни работници, хора на изкуството и културата, бизнесмени.

Американски туристи, връщащи се от Куба, да имат право да внасят в САЩ стоки на стойност до 400 долара за лични нужди. При вноса на тютюневи изделия и алкохол обаче границата от 100 долара се запазва.

Бързо и облекчено издаване на разрешителни за американски износ, насочен към кубинския частен сектор, включително строителни материали и селскостопанско оборудване.

Да се разреши на щатски фирми да изнасят в Куба телекомуникационни системи и прибори и да съдействат за широк достъп до интернет.

Завишаване на лимита за парични преводи от САЩ до кубински граждани от сегашните 500 до 2000 долара на тримесечие.

Разрешаване на американски финансови институции да открият свои банкови сметки в Куба, за да се улеснят транзакциите.

“Целта на Обама е ясна – по-голяма отвореност и повече контакти ще подобрят отношенията с Хавана, което е стъпка по посока на демокрация. Точно така трябва да се разбират облекченията при пътуване и инвестирането в кубинските телекомуникации. Същевременно през изминалите години правителството на САЩ със сигурност е разбрало, че с антикубинската си политика изпада във все по-голяма международна изолация, предимно от страна на Латинска Америка”, коментира Фишер и продължава: “Означава ли оповестеното от Обама край на ембаргото спрямо Куба, наложено през 60-те години на миналия век? Не! Президентът на САЩ може да прокара някои мерки, но не може да отмени редица закони, в които е заложено ембаргото. Това може да направи единствено Конгресът.”

Вчера Обама оповести, че ще води съдържателен и сериозен дебат със сенатори и конгресмени, за да се стигне и до вдигане на ембаргото спрямо Куба.

“Това е сериозно послание. Така Обама даде да се разбере, че оповестеното вчера сближаване е само началото на неговата нова политика спрямо Куба, първата стъпка. Далеч по-трудна ще е втората. Както демократи, така и републиканци, но и кубинската общност в САЩ вече оповестиха яростна съпротива”, заключава коментара си Себастиан Фишер. Така той намеква, че трудностите по пътя към нормализиране на отношениета Вашингтон – Хавана тепърва предстоят.