Стените на два язовира в североизточния бразилски щат Баия се скъсаха след седмици на обилни дъжди, довели до увеличаване на водите на и без това придошлите реки и криещи опасност да предизвикат наводнения, съобщиха регионалните власти, цитирани от Ройтерс.

Язовирът Игуа близо до град Витория да Конкиста в Южна Баия рухна, което накара властите да евакуират застрашените жители, живеещи надолу по реката, най-вече в град Итамбе.

Още един язовир, този път на 100 км в северна посока, в Жусиапе, също не издържа на повишаващите се водни равнища и стана причина за предупреждения към жителите да се преместят на безопасно място.

Няма данни за жертви и пострадали, но има щети по мостове и пътища.

"Язовир с голямо количество вода е рухнал и община Итамбе ще бъде засегната от голямо наводнение", съобщи в официалния си профил в Инстаграм кмеството в Итамбе. "Всички жители по поречието на река Веруга спешно трябва да се евакуират."

Итамбе е земеделски район във вътрешността на Южна Баия, на около 200 км от крайбрежния град Илеус.

Кметът на Витория да Конкиста Шийла Лемос посочи в съобщение на сайта на общината, че всички жители, живеещи близо до реката, са евакуирани.

В публикацията на Лемос се допълва, че наводнението крие опасност да спре движението по важна магистрала, свързваща Североизточна с Южна Бразилия.

Щатският губернатор Руи Кастро каза пред репортери, че най-малко 400 000 души са засегнати от обилните валежи, а 1000 жители на най-малко 67 населени места са евакуирани заради извънредни ситуации заради наводненията, предизвикани от продължаващите вече почти два месеца силни дъждове.

"Хиляди хора трябваше да напуснат домовете си заради покачване на равнището на водата с 1 до 2 метра, а на някои места дори и с 3 метра", заяви той.

Валежите в Баия са взели 18 жертви от ноември, включително 60-годишен собственик на ферибот, удавил се в придошлите води на река Рио дас Контас, заявиха представители на бразилската гражданска защита.

Метеоролозите в щатската столица Салвадор съобщиха, че падналите този месец валежни количества са шест пъти над средното.

БТА