Акциите по световните борси паднаха, петролът се заизкачва към $100 за барел, а висш руски представител заплаши Стария континент с цена от €2 000 за 1 000 кубически метра газ.

Това са първите пазарни реакции след като руският президент Владимир Путин призна самообявилите се сепаратистки републики в Източна Украйна, вдигайки напрежението до нова висока точка.

Глобалните пазари се сринаха и цените на суровия петрол се покачиха до $99 за барел във вторник, след като Русия изпрати войски в части от Източна Украйна, предаде Си Ен Ен.

Уолстрийт също отбеляза спадове, след като търговците се завърнаха от празничния уикенд.

Dow Jones падна с около 200 пункта, или 0,6%. S&P 500 се понижи с 0,4%. Nasdaq падна с 0,7%.

Повишаващата се несигурност около Украйна се отрази и на цените на енергията. Фючърсите на американския суров петрол скочиха с 5,4% до $95,65  за барел. Суровият петрол Brent, глобалният еталон, се повиши с 3,8% до $99,17 за барел.

Русия е един от най-големите производители на петрол в света. Освен това е основен износител на природен газ.

Инвеститорите се опасяват, че конфликтът в Украйна може да ограничи или спре доставките на руски газ за Европа, което ще оскъпи рязко разходите на домакинствата и индустрията. През 2020 г. на Русия се падат около 38% от вноса на природен газ в Европейския съюз, според Евростат.

Най-голямата икономика в региона, Германия, е особено уязвима, тъй като планира да се откаже от въглищата и от ядрената енергия. Ще пострадат страни като България, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Чехия, Италия и Австрия, които получават газ по тръбопроводи, които преминават през Украйна.

Западните страни вероятно биха отговорили на руско нахлуване в Украйна с наказателни санкции, които биха могли да откъснат руските банки от глобалната финансова система и да затруднят страната да изнася петрол и газ.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отговори на съобщението на Германия във вторник, че ще спре сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", предупреждавайки за сериозно покачване на цените на природния газ за Европа.

„Германският канцлер Олаф Шолц издаде заповед за спиране на процеса на сертифициране на газопровода „Северен поток 2“. Добре. Добре дошли в прекрасния нов свят, където много скоро европейците ще плащат 2000 евро за 1000 кубически метра природен газ“, написа Медведев в Туитър.

По-рано във вторник Шолц обяви, че сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" ще бъде спряно в отговор на действията на Москва в Източна Украйна.

1200-километровият тръбопровод беше завършен през септември, но все още не е получил окончателно сертифициране от германските регулатори. Без това природният газ не може да преминава през него по дъното на Балтийско море от Русия до Германия.

"Северен поток 2" може да доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно. Това е повече от 50% от годишното потребление на Германия и може да струва до $15 милиарда на "Газпром", руската държавна компания, която контролира съоръжението.