Руският президент Владимир Путин е готов на преговори с Украйна на високо равнище, съобщава китайската държавна телевизия.

Медията се позовава на телефонен разговор между Путин и китайския лидер Си Цзинпин.

Новината бе разпространена и от РИА "Новости", и от кореспондента на "Политико" за Азия.

През последните три месеца представителите на администрацията на американския президент Джо Байдън провели множество разговори с високопоставени служители на Китай, като се опитвали да ги убедят чрез данни от спецслужбите си за планираната инвазия на Русия в Украйна. КНР обаче категорично отхвърлила вероятността за офанзива, предаде "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на американски дипломати.

След разговор между Вашингтон и Пекин през декември комунистическата страна дори представила предоставената от Америка информация пред Москва и обявила, че САЩ се опитват да сеят раздор във взаимоотношенията им. Китай обещал, че няма да нарушава руските планове в региона.

По време на вчерашния си брифинг, на който обяви нов "транш" от санкции срещу Русия, Байдън отправи и косвена критика срещу Китай. Той изтъкна, че всички държави, които подкрепят инвазията на Москва, ще бъдат "опетнени от това асоцииране".

Китай отказва да определи руската "специалната военна операция" (по думите на Путин) за "инвазия" и обвинява Запада, в частност САЩ, за провала на преговорите и Минските споразумения. В отговор на коментара на Байдън, говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин обяви, че държавите, които се месят в делата на други страни, петнят репутацията си.

Песков: Предложението за диалог от Украйна е стъпка в правилната посока

Кремъл защити нападението си срещу Украйна, което беше подложено на международни критики, и приветства предложението за диалог на украинския президент Володимир Зеленски, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Москва смята, че предложението за преговори за неутрален статут на Украйна е стъпка в правилната посока", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че изявлението се проучва в момента. Говорителят потвърди, че Москва приема, че Зеленски е президент на Украйна. Песков обаче отказа да коментира дали на този етап е възможно да се състоят контакти между президентите на двете страни, отбелязва ТАСС.

Коментарът на Песков е отговор на предложението на съветника в канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк за мир. По думите на Подоляк Украйна е готова да провъзгласи неутрален статут по отношение на НАТО.

"Ако преговорите са възможни те трябва да бъдат проведени. Ако в Москва кажат, че искат да проведат разговори, включително за неутрален статут, не се страхуваме от това", написа служителят в имейл и допълни: "Можем да преговаряме и за това".