Руското издание на Радио "Свобода" днес се пита дали Русия се е отказала от искането си за "денацификация" на Украйна. То не фигурира във вчерашно интервю на Дмитрий Песков, говорителя на Кремъл за Ройтерс.

В него прессекретарят на президента Владимир Путин формулира руските искания към Украйна така: 

  • "Да прекрати военните действия;
  • да осигури неутралитет в Конституцията си и да се откаже да се присъедини към "който и да е блок";
  • да признае самопровъзгласилите се "Луганска народна република" и "Донецка народна република" за независими територии;
  • да признае Крим за руски".
Дмитрий Песков. Снимка АП/БТА

 

Реакциите в социалните мрежи, които "Свобода" обобщава, стигат до въпроса: "Отмениха ли денацификацията?"

"Впрочем, "денацификацията" и "демилитаризацията", а също смяната на режима незабелязано изчезнаха от целите на "операцията". Останали са искания тъпо да се предадат парчета земя?", пише в Туитър потребител на име Олег Пшеничний. 

"Толкова много крещяха за геноцида над руснаците, който ние трябва да спрем, за борбата с фашистите, за световната заплаха с ядрена война, а сега се оказа, че на Путин му трябва Украйна да признае Крим и де на встъпва в никакви съюзи. Ето ти и денацификация", пише в същата социална мрежа Кира Ярмиш, говорителка на хвърления в затвора опозиционен лидер Алексей Навални.

Анатолий Воробей, пише във Фейсбук: 

"1. Това е значителна стъпка, изглежда първият сериозен опит на Москва да запази лицето и да излезе от конфликта.

2. Обърнете специално внимание на факта, че "денацификацията" е изчезнала някъде. Руската федерация вече не е против "нацистите" да останат на власт, стига да признаят Крим/Донецк/Луганск и да заявят в конституцията, че няма да се присъединят към НАТО. За Донецк/Луганск в какви граници не се казва, но, разбира се, ще се опитат да поискат в границите на регионите.

3. Преразказът в руския източник – цитирах ТАСС – пропуска следното изречение в интервюто за Ройтерс:

„Ние наистина завършваме демилитаризацията на Украйна. Ще го завършим. Но основното е Украйна да прекрати военните си действия. Те трябва да спрат военните си действия и тогава никой няма да стреля“, каза той (Песков - б.р.).

Искането за спиране на съпротивата на първо място е, разбира се, безумно и торпилира всичко останало, но не и фактът, че е сериозно замислено, може би просто като „мост“ към предишната реторика на Путин.

4. Очаквам, че ако украинската страна тръгне в посока на такова споразумение, Русия също ще настоява за премахване на санкциите от страна на Запада под една или друга форма.

5. Струва ми се, че Зеленски в момента няма мандат от хората да постигне споразумение в тази форма. Не съм сигурен дали това е добро или лошо, но според мене няма да има споразумение. Интересно е мнението на украинците.

6. Не съм сигурен дали тази увертюра трябва да се приема като знак, че руската армия наистина се справя доста зле. Не искам да избързвам с оптимизъм в тази посока, но тези думи съдържат някакъв намек в тази посока, струва ми се".

А ето какво е написал в "Телеграм" Леонид Волков, шеф на щаба на Навални:

Две седмици катастрофална, безумна, престъпна война. Какво стана с исканията на Путин, заради които уж започна тази война?

„Единният народ“ и отричането на правото на съществуване на Украйна бяха зачеркнати.

"Денацификацията" (каквото и да означава тази дума) беше зачеркната.

"Демилитаризацията" - зачеркната.

---- Вие се намирате тук:

Признаването на "ДНР" и "ЛНР" все още остава.

Признаването на анексията на Крим все още остава.

Отказът за присъединяване към НАТО (което не е и било обсъждано) все още остава.

Прогноза. Още две седмици безсмислени бомбардировки на мирни градове, още две седмици тъпкане на място в калната земя, още две седмици изгорени колони с омоновци - и "исканията" на Путин ще изглеждат така: "връщане към Минските споразумения и  запазване на статуквото в Крим".

Пропагандата някак си ще се измъкне, но тя знае как: „е, достатъчно сме ги демилитаризирали, няма повече заплаха за Донбас от укронацистите ... нещо подобно. След това ще започне болезнен пазарлък с целия свят относно сроковете за премахване на санкциите; От Путин ще се иска да върне не само "ЛДНР", но и Крим, а той ще се зъби и ще се извърта".