Българската компания "Овергаз Инк" и американската "Екселерейт Енерджи Инк." са сключили меморандум за доставка на регазифициран втечнен природен газ на планирания терминал във Вльора, Албания, съобщи "Сега". 

Договорът предполага доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно за следващите 10 години.

Проектът на "Екселерейт" за терминал във Вльора ще помогне за диверсификацията на синьото гориво не само за България, но и за съседни държави в региона. Терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод чрез газопровода Вльора-Фиер.

„За много държави в южния коридор на Европа гъвкавият достъп до ВПГ е жизненоважен за енергийната им сигурност. Проекти като Терминала за втечнен газ във Вльора са отговор на спешните енергийни потребности на България и други балкански и европейски държави, свързани чрез Южния газов коридор", коментира Оливър Симпсън, вицепрезидент „Търговия“ на "Екселерейт". Той посочва, че споразумението с "Овергаз" е "първото от поредица, които ще дадат решение за липсата на диверсифицирани доставки в региона.“

Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз", определя подписването на това споразумение като "феноменален пример за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите“.

„Доволни сме, че започваме работа с водеща компания в индустрията като "Екселерейт",  подчертава Иванов. 

Настоящото споразумение идва след предходни меморандуми между "Екселерейт", "Снам", "Албгаз" и между "Овергаз" и "Албгаз", чиято цел е да се използва потенциалът за сътрудничество при изграждането на газопровод от Терминала във Вльора до другата газова инфраструктура в Албания.