В Украйна е необходимо да се разположи мироопазваща и хуманитарна мисия на НАТО или на други организации. Това съобщи на пресконференция в Киев в нощта на 16 март вицепремиерът на Полша Ярослав Качински, предаде "Gordonua".

"Нуждаем се от мироопазваща и хуманитарна мисия, подготвена от НАТО и вероятно от други организации, която да може да се брани и да се проведе на територията на Украйна", каза Качински.

Той отбеляза, че Украйна е суверенна държава и ако се съгласи на такава мисия, "това ще е достатъчно в светлината на международното право".

"И няма да има casus belli ("повод за война")", увери Качински. 

Той добави, че сега Украйна защитава цялата "евроамериканска цивилизация".

"Тази отбрана изисква смелост, изисква отхвърляне на нормите, които сега се считат за непоклатими. Според мен е необходима готовност за поемане на очевидни рискове", каза вицепремиерът на Полша.

В отговор на уточняващи въпроси за мисията на НАТО той каза, че това е "призив за справяне с този въпрос" и е твърде рано да се говори за подробности.

Качински е един от първите западни политици, които предложиха вкарването на миротворци в Украйна. В началото на март, след завземането на две украински атомни електроцентрали от руски нашественици, украинският премиер Денис Шмигал призова ЕС и Международната агенция за атомна енергия да изпратят мироопазващи екипи във всички украински атомни електроцентрали.