Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е време за спиране на огъня между Украйна и Русия. Той отправи изявлението си преди старта на преговорите на двете делегации в Истанбул.

Ердоган добави, че се надява срещата да бъде от полза за участващите страни и целия регион.

Той подчерта, че Анкара е показала справедлива позиция по конфликта във всеки един от етапите му и че при справедлив мир няма да има губещи. 

"Продължаването на войната няма да е от полза за никого. Възстановяването на мира ще бъде от полза за вашите страни и всички останали. Вие, като делегации, носите историческа отговорност за решенията, взети днес".

Той увери също, че напредъкът в преговорите в най-големия турски град може да проправи пътя за среща между двамата лидери на Украйна и Русия, на която Турция също желае да бъде домакин.

Сред присъстващите на преговорите е руският милиардер Роман Абрамович, за когото вчера "Уолстрийт джърнъл" първи разкри, че е проявил симптоми на отравяне в началото на март. Говорител на олигарха дори призна, че за няколко часа Абрамович е загубил зрението си.

Ердоган изтъкна, че възприема държавния глава на Украйна Володимир Зеленски и руския му колега като "ценни приятели". 

Преди началото на преговорите вицепремиерката на Украйна Ирина Верещук посочи, че се надява днес да бъдат отворени три хуманитарни коридора за евакуация на цивилни от обсадените градове, предаде Ройтерс.

Очаквайте подробности.