"С разнообразни маневри откакто е на власт, служебното правителство се опитва да върне "Газпром" като основен доставчик на синьо гориво за България. То не само рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, но и да я постави отново в зависимост от Кремъл, който използва износа на енергосуровини като политическа бухалка".

Това се казва в позиция на "Демократична България", след като вчера от кабинета обявиха, че ще вземат само един от 7-те танкера с втечнен газ.

"Служебният кабинет се опита да заблуди българските граждани с купуването само на един от резервираните от България седем танкера с втечнен газ, с цел  да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с "Газпром". В последните две седмици правителството проточи преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската фирма Cheniere", се казва още в позицията на ДБ.

Подчертава се и че с действията и бездействието си служебният кабинет "връзва ръцете" и на следващото редовно правителство.

От коалицията настояват служебното правителство в спешен порядък да запази слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, включително след рамково споразумение за солидарност за използването на терминала.

Друго искане е да се сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България да може да внася втечнен газ по всяко време, както и да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, за да се гарантира потреблението в България, дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.

От ДБ посочват и още едно спешно действие - издаването на акт 16 на интерконектора с Гърция, за да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон. 

Да се потърси възможност за суапови сделки за внос на природен газ от Алжир, включително чрез износ на зърно, както и за план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа, се казва още в позицията.

Ето и пълния текст на позицията:

С разнообразни маневри откакто е на власт, служебното правителство се опитва да върне “Газпром” като основен доставчик на синьо гориво за България. То не само рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, но и да я постави отново в зависимост от Кремъл, който използва износа на енергосуровини като политическа бухалка.

Служебният кабинет се опита да заблуди българските граждани с купуването само на един от резервираните от България седем танкера с втечнен газ, с цел  да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с “Газпром”. В последните две седмици правителството проточи преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската фирма Cheniere.

С действията и бездействието си служебният кабинет връзва ръцете и на следващото редовно правителство, което може да заработи най-рано в началото на ноември. То няма да има достатъчно време да договаря количества газ за попълване на дефицита при вече започнал зимен сезон и по-тежки пазарни условия. 

“Демократична България” настоява служебното правителство да започне истински да отстоява българските национални интереси, а не чужди, и в спешен порядък да направи следното:

- Да запази слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, включително след рамково споразумение за солидарност за използването на терминала;

- Да сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България  да може да внася втечнен газ по всяко време;

- Да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, за да се гарантира потреблението в България дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.

- Да издаде акт 16 на интерконектора с Гърция, за да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон и така да се гарантира поевтиняването на газа и парното;

- Да потърси от Алжир възможност за суапови сделки за внос на природен газ, включително чрез износ на зърно;

- Да подготви план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.