Европейската комисия предлага пълна отмяна на споразумението за облекчен визов режим между ЕС и Русия. Това обяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя очаква предложението да бъде одобрено от Съвета на ЕС още тази седмица и да влезе в сила най-късно в понеделник, 12 септември.

Страна като Русия, която води агресивна война, не може да получава визови облекчения, докато продължава да води своята разрушителна външна политика и военна агресия срещу Украйна, като по този начин показва пълно пренебрежение към международния ред, основан на правила.

Отмяната на режима е в отговор на нарасналите заплахи срещу сигурността на ЕС и националната сигурност на страните членки заради нахлуването в Украйна. Това означава, че руските граждани вече не могат да се ползват с привилегирован достъп до ЕС.

Те ще бъдат подложени на по-дълъг, по-скъп и по-труден процес за подаване на молба за визи. Страните членки имат голяма свобода на действие при обработката на молбите за краткосрочни визи. Националните власти ще могат да подлагат на по-щателна проверка руските граждани, пътуващи за ЕС.

Съюзът ще остане отворен за определени категории руснаци, кандидатстващи за визи. Сред тях са членове на семействата на граждани на ЕС, журналисти, дисиденти и граждански активисти.

Йохансон поясни, че ще се дава приоритет на пътувания по семейни и хуванитарни причини. Същевременно издаването на визи вече няма да става с приоритет за незначителни пътувания, включително за туризъм.

Комисията предлага също така да не бъдат признавани руските паспорти, издадени в окупираните от Русия територии на Украйна.

Предложенията са резултат от политическото споразумение, постигнато от външните министри на страните от ЕС на 31 август в Прага. Те се разбраха за общ и координиран подход към издаването на визи за руски граждани. 

Край на привилегирования достъп до ЕС

Предложението цели да бъде сложен край на всички облекчения за руски граждани, кандидатстващи за краткосрочни визи за Шенгенското пространство. Вместо това ще важат общите правила на Визовия кодекс.

"Наистина предложението е въз основа на Шенгенския визов кодекс. Но съм убедена, че България и другите страни от ЕС, които все още не са членки на Шенгенското споразумение, ще се съобразят с нашето предложение", отговори Илва Йохансон на уточняващ въпрос на Клуб Z.

Оттук нататък към гражданите на Руската федерация ще бъдат прилагани следните мерки:

По-високи такси за визи. Вместо 35 евро, както досега, всички кандидати ще трябва да заплащат по 80 евро;

по-дълго време за обработка. Стандартният срок за консулствата при за вземане на решение ще бъде увеличен от 10 на 15 дни. Този срок може да бъде удължен до 45 дни в отделни случаи, когато е необходима допълнителна проверка на молбата;

повече ограничения за многократни визи. Кандидатите вече няма да получават лесно такива шенгенски визи;

повече придружаващи документи. Кандидатите ще трябва да представят пълен списък от документи при подаване на молба за виза. Те вече няма да се ползват от облекчения списък, прилаган при облекчения визов режим.

ЕС има сключени споразумения за облекчен визов режим само с ограничен брой държави. Те се основават на взаимно доверие. Руското нахлуване в Украйна е несъвместимо с такова доверие и е насочено срещу духа на партньорството, на което се основава споменатият режим.

Непризнаване на издадени на окупираните територии руски паспорти

Тези паспорти не трябва да бъдат признавани от страните членки като валидни документи за получаване на виза за пресичане на външните граници на ЕС. Така ще бъде гарантиран задължителен подход, който ще бъде прилаган във всички държави от Общността. Така ще бъдат заменени доброволните действия, предприемани от страните членки след незаконното анексиране на Крим през 2014 г.

Какво предстои

Предложението за отмяна на облекчения визов режим трябва да бъде проучено и одобрено от Съвета на ЕС. Щом бъде прието, то ще влезе в сила на втория ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Русия ще бъде уведомена за решението 48 часа преди влизането му в сила.

От Европейския парламент и Съвета зависи да решат дали да приемат предложението за непризнаването на издадените на окупираните територии руски паспорти. Мерките ще влязат в сила в деня след публикуването им в Официален вестник на ЕС.

Съвсем скоро Комисията ще представи допълнителни насоки в подкрепа на консулските служби на страните членки за визовите въпроси по отношение на Русия, включително за отмяната на облекчения режим.