Българският почетен консул в Мелитопол Сергей Жерев не е бил отвличан, заявиха от МВнР.

Новината, че руски военни са похитили българския почетен консул съобщи съветникът на украинското правителство и бивш зам.-министър на вътрешните работи на Украйна Антон Герашенко в своя канал в "Телеграм". Там той цитира кмета на Мелитопол  Иван Фьодоров.

„Повече от 50 мои колеги бяха отвлечени в цялата страна. 29 от тях са в затворите на окупаторите. Това е непрекъсната практика на окупаторите – отвличат бизнесмени, активисти, всеки, който има собствено мнение. Преди няколко часа отвлякоха и почетния консул на България Сергей Желев“, казва кметът.

Сергей Желев е почетен консул на страната ни от 11 май 2018 година. Той отговаря за целите Запорожка, Донецка и Луганска области.

В интервю за БНР през февруари той обяви, че няма да напуска града, за да остане да помага на българи и украинци.

"Длъжен съм да остана, защото хората ще ме търсят - и българи и украинци. Ще осигурим автомобили за транспортиране на хора и храни", каза тогава той.

Преди войната в Мелитопол живееха 10 000 българи, а в Запорожието - над 50 000. Градът е окупиран от руснаците. На 11 март бе отвлечен и самият кмет Фьодоров, но по-късно той бе разменен срещу 9 пленени руски войници.