Мария още не може да осъзнае, че Путин е нападнал Украйна. 29-годишната московчанка, чието име е променено по нейно желание, живее от три години в Солун. Тя следва право, омъжена е за грък и официално е регистрирана в Гърция - както още към 15 000 руснаци.

"Религията ни свързва"

Връзката между двете предимно православни държави е традиционно близка. Мария е учила гръцки в университета в Русия. Тя не е особено вярваща, но все пак като православна християнка се чувства в Гърция по-малко чужда, отколкото в другите части на Европа. "Религията ни свързва, включително в културен план. Пътувала съм много и знам, че ако искаш да живееш в чужбина, трябва да се адаптираш. Докато тук промени почти не се налагат."

Икономическото положение в Русия се е влошило много след началото на войната, казва Мария. "В Москва затварят магазини. Няма достатъчно лекарства." Много от роднините на Мария са напуснали Русия - родителите ѝ са успели да минат границата и сега са в Литва.

Мария няма съмнение - Путин е готов на всичко в стремежа си да запази властта. Поради това и не вижда никакви перспективи за себе си в родината. Пропагандистката медийна система и все по-строгите държавни мерки срещу инакомислещите вече са разрушили и последната ѝ надежда, че нещо може да се подобри, признава Мария. Тя не може да разбере защо много хора в Гърция имат проблем с това да осъдят Русия за войната срещу Украйна: "Наскоро един грък каза, че в Русия всичко било добре. Опонирах му и му обясних как изглеждат нещата в действителност. Той обаче отказа да ми повярва."

Над половината гърци са против доставките на оръжие за Киев

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис следва курса на ЕС за подкрепа на Киев в борбата срещу Москва. Гърция е доставила оръжие на Украйна. Но както показват актуалните проучвания - над половината от гърците не поддържат политиката на своето правителство. Макар че украинските бежанци се посрещат с отворени обятия в Гърция, много от гърците отхвърлят санкциите на ЕС срещу Москва. Над 60 процента са против оръжейните доставки - и виждат отговорността за войната както в Москва, така и в Киев.

Една от причините за тази амбивалентна позиция е, че консерваторите в Гърция традиционно възприемат Русия като съюзник. През 2020 година, пет години след анексията на Крим, тогавашният опозиционен лидер Мицотакис посети Москва. Там той заяви, че отношенията между неговата партия "Нова демокрация" и партията "Единна Русия" на Путин са "отношения на доверие" и увери, че Гърция винаги ще бъде "надежден партньор в разговорите" с Русия.

Братя по вяра?

Симпатията към Русия на много гърци се дължи най-вече на общата православна вяра, обяснява политологът Атанасиос Граменос. "В продължение на векове Русия се представяше като защитничка на православните християни в Османската империя." Въпреки че Москва никога не е помагала активно, митът за големия спасител на Изток е вкоренен дълбоко в гръцката култура. "Много от десните, включително членове на управляващата партия, все още вярват, че някой ден Русия ще освободи Константинопол, ще го върне на Гърция и така ще сбъдне мечтата за нова Византийска империя.

В другите балкански страни също се наблюдава как Русия се опитва да печели влияние чрез православната вяра. Това е особено очевидно в Северна Македония и в Сърбия, където отношението на хората към ЕС не е еднозначно. "Там Русия разпространява старата идея за съюз между православните държави."

В Гърция подобно нещо би било по-трудно. Гръцката православна църква призна автокефалната църква на Украйна още през 2019 година и така постъпи против волята на Руската православна църква. Но въпросът какво се проповядва в храмовете е съвсем друг: "Църквата в Гърция е отражение на обществото. Има много свещеници, които се поддават на конспиративните теории. А те имат влияние върху мнозина вярващи", посочва Граменос.

Доверието към Русия спада

Ставрос Цимас е много наясно със симпатиите на своите сънародници - журналистът е експерт по Балканите, Русия и православната църква. Когато става дума за Москва, левицата в Гърция все още се опира на съветската носталгия, а консерваторите - на общата вяра, подчертава той. Тези романтични чувства обаче обясняват само отчасти защо гръцкото население се бави с осъждането на войната, която Русия води в Украйна. "Смятам, че голяма част от гърците се опасява, че подкрепата на санкциите срещу Русия ще навреди на нашата страна", казва Цимас. И в Гърция цените на определени хранителни стоки, както и на тока и газа са нараснали рязко. "Хората се боят, че мерките срещу Москва ще ги ударят по джоба."

В политически план обаче отношенията между Гърция и Русия отдавна са в застой. Решаваща роля в това отношение изигра анексията на Крим и Преспанското споразумение, с което бе уреден дългогодишният спор между Атина и Скопие за името на Северна Македония. Тогава Гърция изгони руски агенти, които са се опитвали да лобират срещу споразумението.

 

Дойче веле