Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза днес на брифинг, че внася предложение до президента Володимир Зеленски за прекъсване на дипломатическите отношения с Иран поради неговите доставки на оръжие за Русия, предаде украинският информационен сайт НВ.

По време на среща на министрите на външните работи на ЕС в понеделник Кулеба призова за строги санкции срещу Иран за оказване на помощ на страната агресор. Той нарече действията на страната "подлост и лъжа" и припомни, че Техеран публично твърди, че е "против войната" и няма да подкрепи нито една от страните с оръжие.

Вече седмици наред Русия разрушава украински градове и гражданска инфраструктура с ирански дронове от типа "Шахед-136". "Вашингтон пост" съобщи вчера, цитирайки американски и украински източници, че се подготвят доставки и на ирански балистични ракети "земя-земя" за Русия, чиито собствени запаси от този вид оръжия намаляват. Днес източници от Техеран на Ройтерс потвърдиха сделката.

„Предвид многобройните разрушения, нанесени от ирански безпилотни самолети на гражданската инфраструктура на Украйна, смъртта и страданието, нанесени на нашия народ, а също и във връзка със съобщенията, че Иран може да продължи да доставя оръжия на Руската федерация, представям предложение на президентът да скъса дипломатическите отношения с Иран“, каза външният министър.

Кулеба подчерта, че Иран носи пълна отговорност за разрушаването на отношенията с Украйна. Министърът добави, че Киев никога не е заемал антииранска позиция, но след като Иран стана участник в престъплението агресия на Руската федерация и други руски престъпления на украинска територия, позицията на Украйна ще бъде "много ясна и честна".

„Ако Иран спре да доставя оръжия на Русия, ще говорим за възобновяване на целия комплекс от отношения“, добави Кулеба.

Външният министър обяви, че Киев ще изпрати официална нота до Израел с призив да бъдат доставени системи за ПВО. Въпреки че Йерусалим осъди руската инвазия, близкоизточната страна се опитва да играе ролята на медиатор между Русия и Украйна. Във вторник правосъдният министър Гидион Саар заяви, че "подкрепата ни за Украйна не включва оръжия - няма промяна по тази позиция".

Кремъл отрича Русия да използва ирански дронове

Кремъл отрече днес руските въоръжени сили да са използвали ирански безпилотни летателни апарати при нападения в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Украинските лидери обвиниха Русия, че е употребила ирански дронове камикадзе "Шахед-136", които се взривяват при удар, при атаки срещу Киев. Няколко снимки, публикувани в социални мрежи, показват безпилотни летателни апарати, подобни по форма на иранския модел, които са били използвани при вчерашното нападение в украинската столица.

Попитан дали Русия прибягва до ирански безпилотни апарати във военната си кампания в Украйна, говорителят Дмитрий Песков отговори, че не разполага с такава информация.

"Използва се руско оборудване с руска номенклатура", каза той и добави, че "всички допълнителни въпроси трябва да бъдат насочени към министерството на отбраната".

Иран от своя страна отрича да е снабдявал Русия с безпилотни летателни апарати.

Държавният департамент на САЩ каза, че по негова оценка, при вчерашното нападение, извършено в украинската столица в час пик, са били използвани ирански дронове. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер обвини Иран в лъжа заради твърденията му, че Русия не употребява ирански безпилотни летателни апарати в Украйна.

Лидери от цяла Европа заявиха, че използването на ирански дронове би означавало сериозна ескалация на конфликта и би трябвало да предизвика нови санкции срещу Техеран.