„Почва да става притеснителен фактът как прокуратурата е подложена на атака от една страна от граждани на Руската федерация, от друга страна – от две години от едни партии, които използват... така – изповядват евроатлантически ценности!“

Така отговори Иван Гешев пред журналисти на въпрос какво става с прословутия руски хакер, който го е заплашил в Телеграм (въпросният хакер, самообявил се като KillMilk написа послание срещу него, завършващо с "Пошел ты нахуй!", б.р.)

"Почва да става притеснително – надявам се съвпадението да е случайно - удебели главният прокурор. Защо съвпадат руските интереси и тези на някои партии в България – не мога да си отговря“, продължи мисълта си Гешев.

Според него било логично да има реакция – защото прокуратурата изгонила руски разузнавачи.

Отделяйки във Велико Търново близо 15 минути на местни медии, Гешев поясни любопитно и как вижда съдебната реформа, за която вчера написа писмо до новите 240 депутати – че настоява тя да стане незабавно.

"Разберете – в Народното събрание няма хора, кото разбират! Няма юристи,", каза още главният прокурор, докато непрекъснато призовава за диалог и сътрудничество между институциите.

А вчера им написа и въпросните писма с тази идея.

И обясни как тогава вижда възможността тези същите хора да направят съдебна реформа: „като слушат хората, които разбират“, сред които първо посочи магистратите (както е известно, у нас такива са и прокурорите, и следователите, б.р.)

"Като слушат! Като слушат и водят диалог, а не слушат само собствения си глас, повтори той.

След което към края на изявлението си каза:

Затова призовавам за диалог - да разговаряме! Толкова ли е сложно?! Дайте да работим за хората!

Иначе Гешев е удовлетворен, че днес слушал откриването на новото НС и Румен Радев, и Кирил Петков и Корнелия Нинова повторили това, което той говори от 2 години.

Той каза, че съдебната реформа също така е „едно клише, което се развява“. И отново заговори за социални и икономически проблеми и дали българските граждани ще са на топло и на светло следващата зима.

Главният прокурор повтори за пореден път, че са му искали оставката, защото повдигнали обвинение на недосегаеми хора и олигарси (нямаше кой го да попита - да посочи поне един осъден поне на първа инстанция, б.р.), разрешили въпроса с телефонните измами и т.н.

Това което мога да кажа на българските граждани – ще направя възможното и невъзможното да реша техните проблеми в рамките на правомощията на прокуратурата, кътегоричен бе гешев, който обича да повтаря, че не говори политически.

Хората трябвало да са спокойни – независимо прокуратурата на какви атаки е подложена, тя била в кондиция и е една от малкото стабилни институции.

Гешев отговори на въпрос - как след 2 години изведнъж се е сетил, че президентът Румен Радев може да стане център, около който да се водят разговори за правна реформа - също предложение от въпросното писмо вчера до депутатите.

"Разберете, положението е толкова сериозно, че ако не се вземат спешни мерки, ще катастрофират едни от малкото стабилни неща в държавата", каза той.

Сега ще видите и във вашия град резултата от организираната престъпност, обърна се той към великотърновските журналисти.