Украинският президент Володимир Зеленски благодари на българския премиер Кирил Петков за изразената готовност да подкрепи предоставянето на Украйна статута на кандидат-член на ЕС.

"Съгласувахме стъпките си с министър-председателя на България @KirilPetkov в навечерието на сесията на Европейския съвет. Изразих благодарност към България за готовността да подкрепи предоставянето на страната ни статут на страна кандидат-член на ЕС". 

Срещата на върха в Брюксел ще се проведе на 23 и 24 юни. Основната задача на държавните ръководители на 27-те страни членки ще е да гласуват по предложението на Европейската комисия за Украйна. Нужно е пълно единодушие, за да може Киев да поеме по пътя на евроинтеграцията.

Миналата седмица ЕК препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидати – първата стъпка в дългия процес по преговорите за еврочленство. 

Петков ще присъства на срещата на Европейския съвет дори и тазвечершният вот на недоверие да бъде успешен. При такъв сценарий той ще представлява България в качеството си на премиер в оставка.