Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън създаде работна група, която ще разследва как американски и западни компоненти за дронове са попаднали в Иран. Именно иранските летателни апарати се превърнаха в ефективно оръжие на Русия във войната й срещу Украйна, предаде Си Ен Ен.

В тази група участват представители на министерствата на отбраната, правосъдието, търговията и финансите и Държавния департамент. Дейността й ще бъде следена от Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Призивите за разследването нараснали, след като американското разузнаване установило, че Кремъл се готви да отвори собствена фабрика за дронове в Русия като част от споразумение с Иран, твърдят американски служители. Миналия месец британската организация Conflict Armament Research изследва няколко ирански дрона, свалени в Украйна, и установи, че 82% от компонентите им са произведени от компании, базирани в Съединените щати.

Сред компонентите, открити в някои от дроновете, са процесори, произведени от базираната в Далас технологична компания Texas Instruments, както и двигател, произведен от австрийска фирма, собственост на канадската компания Bombardier Recreational. И двете компании осъждат използването на тяхната технология за незаконни цели.