„Очакваме незабавни действия от МВР и прокуратурата за разследване на тези тежки нарушения, вероятно дори престъпления. Ние от общинския съвет и всички граждани на София искаме справедливост. Искаме цялата строгост на закона да се стовари върху нарушителите, за да е ясно и никой да не си помисля да сече безразборно в парковете на София.“

Това обяви днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, след като в началото на февруари незаконно бяха отсечени 28 дървета до къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина. Днес в общинския съвет имаше изслушване по темата.

Георгиев настоява цялата строгост на закона да бъде приложена за това посегателство. Според него е много важно да се разбере кой е поръчителят, кой е извършителят и кой е помагач в това деяние.

Шефът на общинския съвет обясни, че като „входен билет“ да се сече в Борисовата е било използвано издадено от кмета на район Средец Трайчо Трайков разрешение, но то не е било за дърветата, които са изсечени.

„С него те са се легитимирали и са влезли в Борисовата градина. Това не е разрешение да се секат тези дървета, затова говорим за много тежки престъпления от тяхна страна“, обясни Георгиев.

Той припомни, че общината е изчерпала правомощията си по този въпрос, кметицата Йорданка Фандъкова е наложила максималната глоба от 100 000 лева на собственика на дружеството „Парк Мария Луиза", а оттук нататък това е работа на разследващите органи.

По повод предложението на независимия общински съветник Борис Бонев общината да придобие обратно контролния пакет от къпалнята, Георгиев припомни, че той е собственост на частна компания, получила го преди 20 години, когато кмет беше Стефан Софиянски.

„Борис Бонев предлага да изкупим къпалнята обратно. Тоест, за нещо, което е подарено преди 20 години с бандитски схеми на частни фирми, да им дадем още един подарък - 20-30 млн. от парите на гражданите на тези фирми, за да си го върнем. Това е пладнешки обир и няма да го допусна. Подаръкът от времето на Софиянски е даден преди 20 години. Да не се надяват на нищо повече“, каза шефът на общинския съвет.

И уточни:

„Нямаме абсолютно никакво намерение да плащаме сега десетки милиони откуп, за да можем да си върнем терените. Това означава да осребрим тази схема. Затова е важно да не бъдат заблуждавани гражданите и да не се правят лоши услуги, или всъщност услуги на някой друг.“

Накрая Георгиев обеща, че общината е изследвала всички възможности и единствената по отношение на възстановяването на къпалнята е тя да бъде построена във вида, който е имала.

„За това е издадена виза и в тази посока единствено по закон може да се върви. Но нека е ясно на всички, че една тухла няма да се постави в Борисовата градина, извън евентуалното одобрение след време на проекта“, бе категоричен Георгиев.