Най-малко 14 души са задържани в Турция по обвинения в пренебрегване на строителните норми, след като хиляди сгради се срутиха при силните земетресения в Южна Турция на 6 февруари, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Прокурори издирват още 33 души в град Диарбекир във връзка с отговорността им за нарушения, като премахване на бетонни колони с цел освобождаване на пространство.

Повечето от задържаните са изпълнители. Един от тях бе арестуван на летището в Истанбул при опит да избяга в Черна гора с пари в брой, съобщава Анадолската агенция.

Девет други са отведени в предварителен арест в Шанлъурфа и Османийе.

Задържаните са заподозрени в извършване на незаконни промени в конструкцията на сградите, включително разрушаване на носещи стени и колони, което е довело до срутване на сгради и смърт на хора.

Арестуваният на летището в Истанбул строител е изпълнителят на жилищния комплекс „Рьонесанс“ в Антакия (окръг Хатай), който се срути по време на земетресението, а е построен преди 11 години. Сградата имаше 250 апартамента. Според законите на страната такава нова сграда трябва да бъде построена по всички необходими стандарти, за да издържи на земетресението.

По данни на Асошиейтед прес общият брой на загиналите към 18:00 часа е 25 401.

21 043 са от Турция, 3553 - от Сирия и 2166 - от бунтовническите региони на близкоизточната страна.