Испанският премиер Педро Санчес съобщи днес в пост на испански и украински език в "Туитър", че пристига в Киев - "година след началото на войната", предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ще подкрепяме Украйна и народа ѝ, докато мирът се върне в Европа", увери ръководителят на испанското правителство в съобщението си, придружено от видео, в което се вижда как той слиза от влак в Киев. Посещението му се осъществява ден преди да се навърши една година от началото на войната.

В Киев Санчес ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи испанската правителствена пресслужба, цитирана от ТАСС.

При пристигането си в украинската столица испанският премиер е бил посрещнат от украинския заместник външен министър Андрий Мелник, от посланика на Украйна в Мадрид и от испанския посланик в Украйна, допълни пресслужбата.

Изненадващата визита на Санчес в Киев - втора от началото на войната, се предприема след посещение на президента на САЩ Джо Байдън в понеделник и на италианската министър-председателка Джорджа Мелони във вторник.

В навечерието на визитата на Санчес испанското правителство съобщи вчера, че ще предостави на Украйна шест танка "Леопард 2А4" и би могло да достави още, "ако потрябва".