"Не разбирам езика ви. От Русия съм".

Това обяви 21-годишен мъж на антиправителствени протести в столицата на Молдова Кишинев на 28 февруари, при които имаше сблъсъци между демонстрантите и органите на реда, съобщи украинският новинарски сайт "Гордон".

Митингът беше организиран от представители на русофилската партия "Шор". Протестиращите се опитаха да пробият полицейски кордон на път за правителствената сграда, от което възникнаха физическите сблъсъци със служители на реда.

След като осъзнаха, че не могат да се доберат до дестинацията си, организаторите се установиха край кметството в Кишинев, а представителката на "Шор" Дина Цуркан говори пред протестиращите. По време на речта си тя прочете "Отче наш", съобщава "Гордон".

Част от протестиращите са били столичани. "Норднюз" посочва, че десетки жители на град Купчин, разположен в северозападната част на страната, са били извозени до Кишинев с автобус.

При въпроси на журналисти се оказа, че мнозина от присъстващите говорят само руски език. Сред тях бе споменатият мъж, който чистосърдечно си призна, че идва от Русия.

Друг протестиращ обясни, че жена на име Марина е организирала пътуването и не отрече, че участва в "пърформанса" за пари. Той не успял да обясни срещу какво точно протестира.

Самата Марина не пожелала да разговаря с репортери и отрекла, че е организатор на пътуването.

Това е второто подобно проруско мероприятие в Молдова - предишното се състоя на 19 февруари. 

Прессекретарят на Партията на действието и солидарността (чиято основателка е проевропейската президентка Мая Санду) отбеляза пред медии, че протестите са опит за дестабилизиране на ситуацията в Молдова.

На 13 февруари Санду обяви, че Москва планира да извърши преврат в Молдова чрез опозиционните протести. Тя добави, че Русия разчита отчасти на партия "Шор", някои ветерани, бивши служители на реда и хора, известни с връзките си с бившия лидер на Демократическата партия на Молдова - бизнесмена Владимир Плахотник.

Според Санду целта на протестните действия е да се възкачи нелигитимна, проруска власт, "така че Русия да спре процеса на европейска интеграция на републиката и да използва Молдова във войната срещу Украйна".

На 9 февруари 2023 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски оповести на специално заседание на Европейския съвет, че украинското разузнаване се е сдобило с руски документи, доказващи плановете на Русия да дестабилизира Молдова. На 10 февруари Молдовските разузнавателни служби потвърдиха, че изучават информацията на украинските си колеги.

През 2022 г., след началото на руската инвазия в Украйна, парламентарната асамблея на Съвета на Европа призна Приднестровието за окупирана руска територия.

Руското външно министерство обяви на 24 февруари 2023 г., че Украйна готви военна провокация срещу сепаратистката територия на Молдова. 

С изявлението си Москва създаде предпоставките да инсценира атака от "украински" войски, която би се превърнала в повод за откриване на нова фронтова линия - в Приднестровието. Отделен е въпросът дали руската офанзива протича по план и дали сега е узрял моментът да се пренасочват войски към друга територия.