Украйна работи, за да привлече руския президент Владимир Путин към отговорност за военни престъпления на нейна територия, обяви главният прокурор на страната Андрий Костин в публикувано в събота, 4 март интервю в портала РБК-Украйна. 

"Ако той съм не се съгласи да дойде в Хага, него, безусловно, трябва да го предаде Русия, но нека се га, да го кажем така, да не се концентрираме върху проблеми, които могат да възникнат в бъдеще. Главното е да бъдат създатени механизми за привличане към отговорност. Когато това стане и ще стане ли то при присъствието на Путин, това е вече въпрос на бъдещето. Аз съм против сега да се съсредоточаваме и да обсъждаме възможно или невъзможно е физически да се привлече Путин към отговорност на международно ниво", каза Костин.
 

Той отбеляза, че целта на Украйна е да създаде механизми за привличане на военните престъпници към отговорност и за събиране на доказателства.

"А как ще се развива историята  - това ще покаже времето. Главната цел е да подготвим всичко. За това да привлечем Путин към отговорност, трябва да приложим международни механизми, има два такива механизма -  привличане чрез създаване на на специален трибунал, и вторият са възможностите на Международния наказателен съд в Хага, който има юрисдикция да разследва и разглежда такива военни престъпления, престъпления против човечеството и геноцид", каза още украинският главен прокурор.

Според него е важно Путин да бъде подведен под отговорност в Международния наказателен съд.

"Ние работим над това направление на дейността. За да приложим международните механизми, в най-близко време очакваме откриване на постоянен офис на прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан в Киев. Има също планове за откриване на офиси на Международния наказателен съд в регионите на Украйна, но за това - по-късно", каза Костин.